Obilježena 30. obljetnica akcije “Baranja”: Život izgubilo 15, a ranjeno 85 pripadnika Hrvatske vojske

U nedjelju, 3. travnja obilježena je 30. obljetnica akcije “Baranja”, kojom su pripadnici 107. brigade HV-a, istog dana 1992. godine pokušali osloboditi okupiranu Baranju, iz koje je u to doba Valpovština bila svakodnevno granatirana.

Program obilježavanja započeo je memorijalnom utrkom “Život za život” od spomenika 107. brigade u Valpovu do središta Belišća, a nastavio se svečanim mimohodom od mosta u Belišću prema spomeniku poginulim pripadnicima 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave gdje su uz vojni protokol, položeni vijenci i zapaljene svijeće. Obilježavanju je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Akcija je ovo koja je odnijela 15 života i ostavila 85 ranjenika. Danas se sjećamo svih njih, njihove žrtve i odajemo im počast i zahvalnost za sve ono što su učinili za slobodnu Hrvatsku. Nažalost, neprijatelj je bio preblizu Valpovštini, svakodnevno je ugrožavao ondašnje stanovništvo te se moralo nešto poduzeti. Dojma sam da, mnogi iz današnje perspektive i prateći slike stradanja iz Ukrajine, postaju svjesni žrtve hrvatskoih vojnika i policajaca, a mi koji smo bili dionici Domovinskog rata s ponosom nastavljamo obilježavati važne datume iz tog vremena kako i mlađe generacije ne bi zaboravile žrtvu i patnju svoga naroda – kazao je Lukić.

Vijenci
Foto: OBŽ

Ratni zapovjednik 107. brigade HV-a Miroslav Štargl prisjetio se događaja od prije 30 godina.

– Akcija je počela izvrsno, oslobođeno je više od 70 posto benta, od Torjanaca do Repnjaka. Međutim, neprijateljska vojska je lukavo iskoristila prisustvo UNPROFOR-a, a tadašnji zapovjednik zbornog područja zapovijedio je obustavu vatre i povlačenje vojske. Isto je izvršeno, mi smo napustili Baranju jer su naši polazni položaji bili s lijeve obale Drave. Nažalost, epilog akcije je 15 mrtvih i 85 ranjenih, a cilj je bio da se odcijepi takozvani “torjanski trokut” i da se stvori nova baza za daljnje napredovanje za oslobađanje cijele Baranje. Da su sudjelovale sve postrojbe koje su bile planirane, vjerujem da bismo uspjeli ostvariti zadani cilj – istaknuo je Štargl.

(www.icv.hr, tj)

Parada
Foto: OBŽ

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content