Odlični turistički pokazatelji na području VPŽ: Od početka godine zabilježeno povećanje dolazaka od 44 posto u odnosu na prošlu godinu

Prema pokazateljima Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, od 1. siječnja do 10. travnja ove godine u registriranim smještajnim objektima na području županije, ostvareno je 2.711 dolazaka i 6.154 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje u 2021. godini predstavlja povećanje broja dolazaka od 44,20 posto i povećanje broja ostvarenih noćenja od 41,15 posto. Zanimljivo, samo u dva objekta koje je europskim sredstvima obnovila Virovitičko-podravska županija, a kojima gospodari Terra Slavonica, ostvarena je trećina dolazaka – 911 (425 u Dvorcu Janković u Suhopolju te 486 u Kuriji Janković u Kapela Dvoru). Što se tiče broja noćenja, Dvorac Janković je u navedenom intervalu imao 626, a Hotel Kurija Janković 755.

– Ovo su izvanredni pokazatelji povećanja turističkog prometa – istaknuo je pomoćnik direktorice Turističke zajednice VPŽ Josip Mikolčić.

– U našem je slučaju domaći gost apsolutni pobjednik i drago nam je da smo stvorili upravo kult domaćeg gosta koji spašava i uznosi kompletan hrvatski turizam. Osim toga, ovdje u našoj županiji imamo predane i vrijedne ljude, turističke i ine djelatnike koji nemilice tragaju za novim sredstvima EU i rade spektakularne stvari kakve smo navikli gledati u velikim i bogatim zemljama. U našem slučaju istaknuo bih Park prirode Papuk koji je UNESCO svjetski geopark, ali i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije pod čijom ingerencijom se nalaze dio područja UNESCO prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i Posjetiteljski centar ‘Dravska priča’ u Noskovcima. Osim toga svjedoci smo u najmanju ruku futurističkog projekta u našem Voćinu gdje se od nalazi Geo-info centar, zdanje vrijedno gotovo 38 milijuna kuna, jedinstveni multimedijski centar koji informacijski osuvremenjuje geološku, biološku i kulturnu baštinu Papuka i koji će imati veliku važnost za razvoj turizma i gospodarstva uopće na području općine Voćin, ali i u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji – komentirao je J. Mikolčić ovaj značajan uspon turizma u VPŽ.

Josip Mikolčić

Grad Virovitica također bilježi stabilan rast broja ostvarenih noćenja i dolazaka na području grada zadnjih nekoliko godina, uz iznimku COVID 2020. godine, rekla nam je direktorica Turističke zajednice Grada Virovitice Katarina Đurđević koja je istaknula da se u zadnjih 10 godina broj ostvarenih noćenja gotovo utrostručio, s ukupno 4.452 noćenja ostvarena 2011. godine, na čak 12.255 noćenja ostvarenih 2021. godine.

– Prema podacima iz sustava eVisitor, u 2021. godini na području grada Virovitice ostvareno je ukupno 2.430 dolazaka, što predstavlja rast od 34,3 posto u odnosu na prethodnu godinu i ukupno 12.255 noćenja što predstavlja rast od 47,4 posto u odnosu na 2020. Ako promatramo samo domaće goste, oni su ostvarili 1.686 dolazaka i 6.114 noćenja i što predstavlja rast od 23,2 posto u dolascima i 4,2 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu – kaže K. Đurđević.

katarina đurđević 5

– Što se stranih gostiju tiče, oni su ostvarili 744 dolaska i 6.141 noćenje što predstavlja rast od 68,3 posto u dolascima i čak 151 posto u noćenjima u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od brojnih drugih destinacija, na području grada Virovitice niti jedan smještajni objekt u 2020. i 2021. korona godini nije smanjio broj ležaja niti prestao s radom, čak su otvorena i dva nova smještajna objekta. Napomenula bih da za razliku od ostatka Hrvatske koja bilježi i dalje znatan pad turizma, u našoj županiji i Gradu Virovitici turizam raste, pa je Turistička zajednica grada Virovitice zabilježila najuspješniju godinu dosada s realizacijom od čak 106 posto u ostvarenom broju noćenja u usporedbi sa, do tada, rekordnom 2019. godinom – rekla nam je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević. 

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content