Orahovački srednjoškolci uživali u Portugalu kroz projekt Erasmus+: Puno smo naučili, stekli nova iskustva i upoznali nove prijatelje

Da je Erasmus+ projekt koji na jedan poseban i koristan način usavršava mlade ljude i daje im nove obrazovne i životne vidike, to je već jako dugo poznato, a potvrdili su to i učenici Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica koji su kroz ožujak,  u sklopu Erasmusa boravili u Portugalu.

– Ovo je treći u nizu naš projekt u sklopu Erasmus+ pod nazivom Euro Jobs 3 za strukovna obrazovanja. Bili smo tri tjedna u Portugalu, u gradu Bragi, a u projektu je sudjelovalo 28 učenika iz naši strukovnih zanimanja, 5 kuhara, 8 CNC operatera, 5 automehatroničara i 10 komercijalista učenika od 2. do 4. razreda. Na put su išli učenici koji su imali najbolji prosjek ocjena u stručnoj nastavi i onoj engleskog jezika te praksi i to iz prethodnog razreda. Ovo je bila posebna priča za sve nas i kada uzmemo da dvije godine zbog koronavirusa nismo išli nigdje, ali posebno zbog svih uvjeta koji su nam pruženi i svega što smo doživjeli i naučili. Bili smo smješteni u lijepom hotelu u središtu Brage, učenicima su praksu organizirali domaćini iz agencije BragMob. Radno vrijeme učenika je bilo najviše šest sati i prijevoz na praksu im je bio riješen i mogu reći da su svi bili oduševljeni sa svim uvjetima rada koji su ime pruženi – rekla je koordinatorica projekta orahovačke Srednje škole profesorica Snježana Konopek uz koju su u Portugalu kao pratitelji učenika boravili i profesori Davor Jeger i Zorana Vujatović.

– Nadam se i vjerujem kako je učenicima ovaj projekt  jako puno pomogao počevši od toga da su stalno komunicirali na engleskom do toga da su stekli veliko samopouzdanje, vidjeli kako se radi u drugim zemljama Europske unije, a morali smo se i sami snalaziti po Bragi. Moram reći da su nam naši domaćini organizirali i lijepe izlete u Porto, Vianu do Castello, Guimaraes  i Lisabon. Jedino što je bilo malo problematično je vrijeme, tamo je naravno oceanska klima i poprilično je kišovito pa smo tako na jednom izletu u Porto svi pokisli do kože. No, svi smo presretni što smo bili dio ove priče, a još nas čeka diseminacija ovog projekta, učenici će za svaki svoj program napraviti prezentaciju i pokazati učenicima škole kako bi motivirali i ostale učenike da se uključe u ovaj projekt koji nudi mogućnost posjeta zemljama koje privatno teško mogu vidjeti ili bar na ovaj način doživjeti – zaključila je Konopek.

Među učenicima koji su bili u Portugalu su i komercijalistice, učenice trećeg razreda Nikolina Bartolović i Tea Boltadžija koje su prepune dojmova.

– Teško je sve doživljeno opisati riječima jer bilo je doista predivno. Odmah dan po dolasku smo bili raspoređeni po tvrtkama u kojima smo radili. Ja sam prvi tjedan prakse odrađivala u vinariji, a potom su nas prebacili u prodavaonicu sportske odjeće gdje smo radili sve što se takvim prodavaonicama radi. Dakle, zaprimale robu, pomagale kupcima pri odabiru, lijepili cijene na nove proizvode, gledale kako djevojke koje tamo rade vode papirologiju i bilo je jako zanimljivo i poučno i posebno je značajno da smo radili isključivo u našoj struci  – kaže Nikolina Bartolović.

Nikolina-Bartolovic-na-praksi-u-Portugalu

Tea Boltadžija radila je u trgovini igračaka.

– Bila je to poznata trgovina Toys R Us Nova Arcada gdje smo radili sve kao i zaposlenice te trgovine i posebno je bilo zanimljivo komunicirati s kupcima jer lako je s onima koji znaju engleski, ali izazov je s onima koji ne znaju pa se svakako snalaziš i meni je posebno zanimljivo kada smo Lea Babić i ja pakirale pakete s igračkama koji su potom slani kupcima prema narudžbi. Ovo je jedno posebno iskustvo koje ću nositi zasigurno u sebi do kraja života i toplo preporučam svima da se priključe Erasmusu – kaže Tea, a Nikolina dodaje kako su osim posla, posjeta i života, u Portugalu upoznali i vršnjake drugih škola i zemalja.

Tea-Boltadzija-na-praksi-u-Portugalu

– Osim nas, iz Hrvatske su s nama bili učenici iz Donjeg Miholjca i Vinkovaca te učenici iz Turske, Poljske i Slovenije. Dva dana prije polaska kući smo organizirali jednu oproštajnu zabavu gdje smo se svi zajedno opustili i posebno mi je bilo upečatljivo upoznavanje i druženje s curama iz Turske s kojima smo razmijenili nova iskustva i sklopili divna prijateljstva. Moram reći kako sam iznimno ponosna na sve nas koji smo bili u Portugalu jer ovim smo pokazali da se trudi i rad u školi zaista isplati – zaključila je Nikolina, a za kraj Tea je ispričala kako je izgledao posljednji dan u Portugalu.

– Zadnji dan bila je priređena ceremonija za sve učenike iz svih zemalja sudionica gdje smo svi dobili certifikate za odrađenu praksu i posebno je bilo dirljivo kada smo se opraštali jer definitivno smo stvorili prijateljstva i poznanstva koja ćemo pamtiti cijeli život – zaključila je Tea.                                    

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content