Oslabljena Hrvatska ide po bodove nade u Graz: U utakmicama protiv Ukrajine i Češke Šoštarić ne može računati na čak šest igračica među kojima su Pijević, Ježić i Kalaus

Naporna rukometna sezona ostavlja sve veći trag na igračicama i igračima širom rukometnog svijeta. Mnogi klubovi i reprezentacije imaju velikih problema u sastavljanju ekipa, sezona je u svom najvažnijem dijelu, a problema ima i izbornik Nenad Šoštarić s hrvatskom ženskom seniorskom reprezentacijom.

Za dva ključna kvalifikacijska ogleda za odlazak na Europsko prvenstvo 2022., od kojih je prvi na rasporedu danas (srijeda) protiv Ukrajine, a drugi u nedjelju protiv Češke, iz sastava izostaju Tea Pijević, Gabrijela Bartulović, Katarina Ježić, Tena Petika, Ivana Dežić i Larissa Kalaus. Uz to možemo dodati kako Ivana Kapitanović i Ćamila Mičijević nisu u punoj formi budući da su i jedna i druga propustile sinoćnji trening, tako da su problemi za izbornika Šoštarića još veći.

Računica je jasna, Hrvatska, ukoliko želi na Euro, mora ostvariti dvije pobjede jer samo one to i jamče.

Kako je spomenuto, prva je na redu Ukrajina. Ta je reprezentacija nakon dva odigrana susreta bodovno izjednačena s Hrvatskom, ali ima i dvije utakmice manje. Ukrajina ima dvije vrlo dobre vratarke Judit Balogh i Mariiu Gladun. Prva je s 11 obrana bila sjajna u Rijeci kada je Hrvatska poražena 22:23, a prvo ukrajinsko ime je Iryna Glibko, 32-godišnja članica Ramnicu Valcee koja je dala šest pogodaka u prvom susretu. Vrijedi svakako obratiti pozornost na Tamaru Smbatian (Magura Cisnadie, četiri pogotka), kao i Marynu Konovalovu (Galychanka, četiri pogotka). One su postigle 16 od 23 pogotka u prvom susretu. Iz Galychanke, koja je igrala polufinale EHF Cupa, dolazi još pet rukometašica. Ne treba naravno zaboraviti ni Irynu Stelmakh, članicu Podravka Vegete koja je u odličnoj formi. Premda rat bijesni u njihovoj domovini, rukometašice Ukrajine u posljednjih 20-tak dana treniraju u Češkoj i Austriji i bit će spremne i silno motivirane u Grazu.

Hrvatska i Ukrajina dosad su igrale devet puta. Hrvatska ima četiri, a Ukrajina pet pobjeda. Naše su bile 1995. na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 17:16, Puli 1998. u kvalifikacijama za EP 19:17, Stockholmu na EP 2006.godine 24:23, te u Vukovaru 2018. godine 28:25. Hoće li ‘kraljice šoka’ danas doći do pete pobjede, saznat ćemo od 18 sati.

EURO 2022: KVALIFIKACIJE 5. KOLO
20. travanj 2022., 18 sati

Ukrajina – Hrvatska

(www.icv.hr, mra, HRS)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content