Otvoren četvrti kongres iz područja biomedicinskih znanosti OSCON: Stres, nedostatak fizičke aktivnosti i nepravilna prehrana doprinose bolestima zvanim metaboličkim sindromom x

Trodnevni kongres iz područja biomedicinskih znanosti OSCON (Osječki studentski kongres), otvoren je u četvrtak 31. ožujka 2022. godine, a ove se godine održava četvrti put.

Riječ je o međunarodnom kongresu translacijske medicine studenata i mladih liječnika, a projekt je pokrenuo Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku akademske godine 2018./2019.

Cilj kongresa je razmjena ideja te upoznavanje studenata i mladih liječnika s važnošću povezivanja temeljnih i kliničkih znanosti, kao i sklapanje novih poznanstava, koja će omogućiti bolje buduće suradnje. Otvorenju je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Drago mi je da se kongres kojeg organiziraju mladi studenti, a koji je iz godine u godinu sve bolji, održava upravo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Unatoč svim obvezama koje imaju, a zahvaljujući svojoj požrtvovnosti i ljubavi prema medicini, studenti su uspjeli osmisliti i organizirati ovako bogat i složen kongres međunarodnog karaktera – kazao je zamjenik župana.

IMG 3584
Foto: OBŽ

Napore svojih studenata i ponos na njihov rad iskazao je i Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku.

– Ovo što oni rade je zaista hvalevrijedno jer ove godine imamo više od 300 sudionika i 210 radova. OSCON predstavlja studentski interes za nastavak karijere, međusektorsku suradnju, oslobađanje od straha prilikom napretka te uvođenje znanstvenog pristupa u radu. Veseli me što će u ugodnom druženju i vrijednoj razmjeni iskustava sudjelovati i studenti iz osam zemalja – rekao je Mihaljević.

Predsjednica Organizacijskog odbora OSCON-a i studentica 5. godine MEFOS-a Nika Pušeljić objasnila je kako u ovogodišnjem kongresu sudjeluju različiti liječnici i predavači.

– Imamo osam predavača koji dolaze iz Osijeka, Zagreba te drugih europskih zemalja, a koji će sudjelovati na 12 radionica. Ove se godine prije svega koncentriramo na bolesti 21. stoljeća koje preplavljuju medicinu, poput stresa, nedostatka fizičke aktivnosti i nepravilne prehrane, a koje doprinose bolestima koje nazivamo metaboličkim sindromom X. Riječ je o kardiovaskularnim bolestima, kroničnim plućnim bolestima i različitim oblicima karcinoma kod kojih je najvažnija prevencija. Od početka organizacije kongresa do danas, primjetnu su i značajni pomaci, prije svega u broju radova kojih je bilo 60-ak, a sada ih je 210, ali i broju sudionika čiji je broj porastao sa 100 na 350 – zaključila je Pušeljić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content