Planinari HPD-a „Papuk“ prehodali Slavonski planinarski put, najstariju i najdužu obilaznicu u Hrvatskoj dugu 300 kilometara

Slavonski planinarski put najstarija je i najduža obilaznica u Hrvatskoj duga 300 kilometara. Obuhvaća planine Papuk, Psunj, Krndiju, Požešku i Dilj goru. Da biste osvojili značku Slavonskog planinarskog puta, potrebno je obići sve obvezne kontrolne točke, a na njima su pečati kao dokaz obilaska.

Planinari HPD-a “Papuk” etapno planinarenje Slavonskim planinarskim putem započeli su u veljači 2020. Cilj im je bio proći „cijeli krug“ u dvije godine.

– Pandemija nas nije zaustavila, samo usporila. Tako smo u nedjelju, 10. travnja, zatvorili krug hodajući posljednju etapu KT-29 Ivačka glava – KT-30 Papuk – KT-31 Lom – KT-32 Novo Zvečevo – kažu iz HPD-a “Papuk” te nam otkrivaju kako je izgledao posljednji pothvat. 

– Iz Virovitice krećemo u 6 sati vožnjom prema Jankovcu. Stižemo oko 7 i izlazimo na vjetar koji nas relativno brzo „tjera“ na pokret. Što se više približavamo Ivačkoj glavi, snijega je sve više. Pečatiranje obilaznica je brzinsko i odmah krećemo dalje jer sjeverac puše na udare, štipa za lice i ledi prste. Na Kneževim vodama radimo dužu pauzu za ručak pa nastavljamo prema Lomu. Uspon nas lomi, ali ne slama. Započinjemo spust prema Novom Zvečevu. Snijega je sve manje, ali zato blata sve više. Napuštamo zimu i gazimo debelo blatno proljeće. Iz šume se spuštamo do ceste, svjesni da smo stvarno pri kraju. Još kilometar i stižemo do Casablance. Ne može bolje! Zadnja kontrolna točka je u caffe baru, ta zaslužili smo proslaviti. Šestero planinara (Gordana, Zvjezdana, Tanja, Rahela, Goran i Dubravko) ishodalo je cijeli krug. Jedanaestogodišnja Rahela najmlađa je planinarka Društva sa zasluženom značkom. Ako ste pomislili da je priča sa SPP-om gotova, varate se. Započeli smo novi krug pa sve zainteresirane planinare pozivamo da nam se pridruže – poručili su vodiči Goran i Tanja. 

(www.icv.hr, HPD Papuk)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content