Policajac Ivan Tomac izvan službe otkrio maloljetne kradljivce automobila, vlasnik nije ni znao da je ostao bez vozila

Da je policajac 24 sata dnevno, pokazao je nedavno Ivan Tomac (34) iz Orahovice, koji je brzom reakcijom izvan službe otkrio maloljetnog lopova koji je ukrao automobil i dovezao se s njime iz Osijeka u Orahovicu. Spriječio je tako ne samo potencijalnu opasnost za samog mladića i druge sudionike u prometu već i to da 39-godišnji vlasnik Opel astre iz Osijeka zauvijek ne ostane bez svoje imovine.

Maloljetni počinitelj, koji ima tek 16 godina, a nažalost, već i poveći dosje, u noći sa subote na nedjelju ukrao je ispred obiteljske kuće u Osijeku Opel astru.

Bila je nezaključana, s ključevima u automobilu. Dovezao se s njom u Orahovicu. Prijepodne je proveo vozeći se po gradu sa svojim prijateljem, 18-godišnjakom.   

Nešto prije podneva provezli su se i pored raskrižja, u čijoj je blizini bio policajac Ivan Tomac. Bio je izvan službe – radio je te noći do 4 ujutro u PP Slatina, gdje je trenutno u ispomoći u krim policiji. Kako je došao kući iz smjene, odspavao je i računao popiti kavu u omiljenom kafiću prije ručka kod obitelji, kaže.

– Izlazio sam iz svog automobila, kad je pored mene prošla ta astra boje ‘trule višnje’, osječkih registarskih oznaka. Nisam se obazirao, sve dok se na obližnjem raskrižju, na znaku ‘STOP’, automobil nije ugasio. Već sam bio u kafiću, pomislio sam: neiskusan vozač – priča nam ovaj savjesni policajac koji je, kaže, detaljnije bacio pogled na vozača i suvozača i otkrio kako su mu poznati.

Mladi vozač ukradeni je automobil parkirao kod boćališta u blizini Autobusnog kolodvora u Orahovici i nestao, a suvozač je došao do kafića u kojem je bio i policajac Ivan.

On je pak odmah izašao van, krenuo prema automobilu i nazvao kolegu u dežurstvu da provjeri tablice. Sumnjao je da je automobil ukraden. U tom trenu još ni vlasnik to nije znao – kad je stigao upit iz Orahovice, automobil nije bio prijavljen kao otuđen.

– Kolegama sam javio da je automobil vozio maloljetnik i da vjerojatno imamo krađu. Prvo vozilo tog dana u patroli bilo je u Velikom Rastovcu, dvadesetak kilometara od nas. Moj automobil bio je ‘na rezervi’. Otišao sam samo natočiti gorivo, da krenem svojim automobilom za počiniteljima, dok kolege ne dođu iz Rastovca – priča Ivan. U tih par minuta, vjerojatno po dojavi od strane prijatelja, 16-godišnji lopov vraća se u automobil i s prijateljem ‘nestaje’. Uskoro stiže i patrola pa ih Ivan i patrola kratko traže, a onda Ivan odlazi kod svojih, znajući da će kolege dobro odraditi posao.

Patrola javlja kako je automobil pronađen nedaleko od groblja u Orahovici, a vozač i suvozač zacijelo se skrivaju u vikendicama. Bilo je tako – suvozač je otkriven vrlo brzo, a kasnije se i sam vozač predao.

Otkriveno je i kako je vozač pobjegao te noći iz odgojne ustanove u kojoj se nalazi pa je prijavljen njegov nestanak. U međuvremenu je i vlasnik Opel Astre saznao da mu je automobil ukraden pa se u kratkom roku slučaj riješio.

Da nije bilo Ivana koji je i mimo službe imao svoje policijske instinkte uključene i koji se dodatno angažirao, vozilo bi možda završilo uništeno ili bi netko stradao. Zato je njegov čin za svaku pohvalu, poručuje načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević.

– Ovaj primjer svima drugima može samo poslužiti kao dokaz kako se radi i kako se živi policijski posao i zvanje, da ne ovisi o radnoj smjeni, dežurstvu, već da je to služba 24 sata dnevno. Kolega Ivan primjer je kvalitetnog policajca na kojeg svi možemo biti samo ponosni. Ovdje moram napomenuti i kako mu ovo nije prvi put da se ističe. Dosad je zbog prepoznate kvalitete svog rada dobio ne samo promaknuće, već i sedam puta nagradu za slučajeve poput ovog, kada je izvanredno reagirao u službi ili izvan nje – rekao je načelnik S. Knežević.

Oni koji poznaju Ivana, na posljednji slučaj vjerojatno će reći: “Ma, bilo je za očekivati”. Jer, Ivan je u Orahovici, pa i šire, poznat kao čovjek velika srca koji će uvijek svima pomoći, ne samo u svoje radno vrijeme, već i inače. Naime, aktivan je član DVD-a Orahovica pa nerijetko nakon što skine policijsku uniformu, brzo navlači vatrogasno odijelo, kako bi samo nastavio spašavati ljude i imovinu jer mu je do njih od malih nogu stalo.

Možemo samo reći: za svaku pohvalu!

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content