Požeški biskup Antun Škvorčević posjetio izbjegle osobe smještene na Pustari Višnjica

Prošlog mjeseca, 20. ožujka, na područje Virovitičko-podravske županije stigla je prva organizirana skupina osoba iz Ukrajine. Izbjegle žene i djeca, njih 36, smješteno je na Pustari Višnjica koja se nalazi u općini Sopje.

Jučer (utorak), u nizu preduskrsnih susreta s osobama koje se nalaze u posebnim životnim okolnostima te u okviru nastojanja Požeške biskupije da pomogne stradalnicima ratom pogođenih područja u Ukrajini, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević posjetio je izbjegle osobe na Pustari Višnjica.

U biskupovoj pratnji bio je dekan Slatinskog dekanata prč. Dragan Hrgić, a dočekala ih je suvlasnica Pustare Višnjica Ksenija Plantak, te djelatnica u Upravni odjel za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Helena Hegediš i članica spasilačkog tima jedne nacionalne naftne i plinske tvrtke zadužena za izbjeglice u Višnjici Oksana Rediuk, koje su pomagale u prevođenju sa hrvatskog, odnosno engleskog jezika na ukrajinski.

IMG 6044

U susretu s izbjeglicama biskup Škvorčević se ponajprije predstavio, istaknuvši da je rimokatolički biskup Požeške biskupije na čijem se području nalaze i da ih je u tom svojstvu želio pozdraviti, iskazati im poštovanje, posvjedočiti blizinu. Spomenuo je kako je svaki čovjek u nevolji, bez obzira na nacionalnost i vjeru, vrijedan pozornosti, blizine i poštovanja, te da izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj i u Požeškoj biskupiji nisu stranci ni tuđinci nego ih se sve prihvaća kao svoje najbliže. Pored toga, kazao je da to čini i zbog toga što se Isus poistovjetio s najmanjom braćom, te u njima koji trpe izbjeglištvo prepoznajemo lice samoga Krista, kojega katolički i pravoslavni vjernici ispovijedaju Gospodinom. Podsjetio je kako se katolički vjernici nalaze u Velikom ili Svetom tjednu u pripravi za svetkovinu Uskrsa, koji prema gregorijanskom kalendaru slave iduću nedjelju, a pravoslavni prema julijanskom kalendaru nedjelju nakon toga. Pojasnio je kako se Isus u svojoj muci i smrti sjedinio s patnjama svakog čovjeka i daje im smisao svojom pobjedom nad smrću. Biskup je izbjeglicama uputio čestitku za Uskrs i obećao molitvu vjernika Požeške biskupije za njih, napose za prestanak rata u Ukrajini. Kazao je kako je molitva snaga u trenucima teškoća. Izrazio je nadu da će uz Božju pomoć u Ukrajini uskoro zavladati mir i da će se izbjeglice moći vratiti u svoje domove.

IMG 6068

Potom se biskup Škvorčević zadržao u razgovoru s ukrajinskim učenicima koji pohađaju Osnovnu školu Eugena Kumičića u Slatini i Područnu školu u Novakima, te onima koji su školovanje nastavili u Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici. Među njima je i jedna studentica koja će se uskoro, kako se nada, uključiti u studij na nekom od fakulteta u Hrvatskoj. Svi su oni biskupu kazali kako se u Hrvatskoj osjećaju veoma ugodno i prihvaćeno, zahvalni za otvorenost i veliko gostoprimstvo ovdašnjih ljudi. Biskup ih je pozvao da posjete grad Požegu, sjedište Požeške biskupije.

Na kraju susreta, biskup Škvorčević je razgledao prostore u kojima su smješteni izbjeglice, zahvalio Kseniji Plantak i njezinim suradnicima za sve što čine za ljude iz Ukrajine, uručivši djeci i mladima darove. U ime ukrajinskih obitelji Ksenija Plantak i Oksana Rediuk izrazile su zahvalnost biskupu za posjeti, napose za solidarnost i blizinu koju im je iskazao.

(www.icv.hr, adf, Požeška biskupija, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content