Sjednica Gradskog vijeća Slatine trajala manje od 10 minuta: Oporbeni vijećnici zatražili ostavke gradonačelnika, dogradonačelnika i predsjednika Vijeća

Na jučer (četvrtak) sazvanoj 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine nazočilo je 13 gradskih vijećnika koje je na početku, uz gradonačelnika Denisa Ostrošića i njegovog zamjenika Iliju Nikolića, pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić.

U sklopu predloženog dnevnog reda od 24 točke, Jakšić je predložio dvije izmjene. Prva je bila da se s dnevnog reda skine točka 9. (Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o darovanju nekretnine Virovitičko-podravskoj županiji za izgradnju sportske dvorane Osnovne škole Josipa Kozarca u Slatini), budući da je zatražena izmjena i dopuna procjene vrijednosti nekretnine, te točka 14. (Razmatranje Izvješća o radu Gradske razvojne agencije Slatine za 2021. godinu) iz razloga što na sjednici nije nazočan nitko iz te ustanove.

Prije otvaranja rasprave, predsjednik Gradskog vijeća je upoznao vijećnike da je 26. travnja ove godine u slatinskom Gradskom vijeću formiran Klub vijećnika SDP-Fokus i da je za predsjednicu istoga izabrana Sanja Mrzljak Jovanić.

S predloženim izmjenama nisu se složili vijećnici klubova vijećnika SDP-Fokus i HDZ-HSLS te predložili da točka 14. ostane na dnevnom redu.

IMG_3265_1024x683

Potom se za riječ javila vijećnica Domovinskog pokreta Snježana Žilavi koja je zamolila da se prije nastavka rada sjednice, s obzirom na postojanje opravdane sumnje da su pojedini gradski vijećnici u sukobu interesa sukladno novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, utvrdi valjanost mandata tih vijećnika. Na što je pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok rekao kako se trenutačno ne može sa sigurnošću utvrditi valjanost mandata vijećnika te da će se po tom pitanju zatražiti pisano mišljenje nadležnih institucija, odnosno Ministarstva uprave i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

IMG_3278_1024x683

Nakon kraće konzultacije s voditeljem Odsjeka za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća pri Stručnoj službi Grada Slatine Krešimirom Štimcem, predsjednik Jakšić je donio odluku o raspuštanju rada 6. sjednice sukladno članku 103. Poslovnika o radu Gradskog vijeća. Uz konstataciju da se što prije putem nadležnih službi utvrdi valjanost mandata za sve slatinske vijećnike zakazao je novi termin sjednice po istom predloženom dnevnom redu za 26. svibnja ove godine u 8 sati, nakon čega su dvoranu napustili svi osim vijećnika oporbenih stranaka te iskoristili prisutnost predstavnika medija i održali kratku tiskovnu konferenciju.

Klubovi vijećnika HDZ-HSLS i SDP-Fokus zatražili ostavke gradonačelnika, dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-HSLS Igor Fazekaš je ponašanje vladajućih ocijenio sramotnim.

IMG_3299_1024x683

– Potvrdilo se ono čega smo svi bili svjesni, a to je činjenica da Grad Slatina ne funkcionira. Današnji prekid sjednice mimo svih zakonskih okvira je prije svega nekorektan i neregularan te kupovanje vremena kako bi s jedne strane prikrili svoj nerad i činjenicu da nemaju dovoljno ruku u Gradskom vijeću što će se nažalost pokazati vrlo štetnim za sve građane grada Slatine i prigradskih naselja, jer ima toliko bitnih stvari za grad i pitanja na koja su trebali dati odgovore. Nemamo ravnateljice GRAS-a, Pučkog otvorenog učilišta, ni Dječjeg vrtića, dakle Grad ne funkcionira – istaknuo je Fazekaš naglasivši kako HDZ smatra da Denis Ostrošić treba podnijeti ostavku zajedno sa svojim zamjenikom Ilijom Nikolićem, te da je za Slatinu najbolji splitski model, odnosno da gradonačelnik, dogradonačelnik i svi gradski vijećnici daju ostavke i da svi zajedno izađu na nove izbore.

Predsjednica Kluba vijećnika SDP-Fokus Sanja Mrzljak Jovanić također smatra da nije bilo razloga za prekid rada sjednice istaknuvši kako su za to zapravo razlog bila pitanja poslana predsjedniku Gradskog vijeća, a koja su trebala biti postavljena na aktualnom satu.

IMG_3310_1024x683

– Pitanja smo poslali na vrijeme i imali su dovoljno vremena da pripreme odgovore, a kao klub objavili smo ih javno na svojim Facebook profilima kako bi bila dostupna i svim građanima. Pitanja su u najmanju ruku provokativna, ali su direktna i konkretna te postavljena na način da se direktno mora imenovati osoba, jer smo željeli izbjeći manipulacije – istaknula je Mrzljak Jovanić osvrnuvši se i na nedavno održanu tiskovnu konferenciju Domovinskog pokreta za koju je bio vezan dio postavljenih pitanja. To je potvrdila i vijećnica SDP-a Ksenija Plantak te su se složile kako krivica za raspad njihove zajedničke suradnje za boljitak grada i nedostatak komunikacije nije isključivo na gradonačelniku, već i na njegovim suradnicima.

– Ta su pitanja srž problema, a traženi odgovori na njih su pravi razlog otkazivanja sjednice – ustvrdila je Plantak.

IMG_3317_1024x683

Na sve to nadovezala se gradska vijećnica Fokusa Martina Tepeš, koja je dodala kako će uputiti upit Ministarstvu uprave vezano uz valjanost neodržane sjednice.

– Budući da nijedna točka dnevnog reda nije održana, smatramo da ni sjednica nije pravovaljana. Posljednja sjednica Gradskog vijeća održana je 2. veljače, a prema zakonu sjednice se moraju održavati unutar 90 dana, taj rok istječe 3. svibnja, dakle bit ćemo u prekršaju jer nismo održali Gradsko vijeće. Samim time i predsjednik Gradskog vijeća je u prekršaju pa ovim putem i njega pozivamo da podnese ostavku, jer ovo više nema smisla – zaključila je Tepeš.

IMG_3320_1024x683

(www.icv.hr, adf, mf; Foto: M. Feldi)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content