U Martinu održan povijesni spektakl: Našička viteška priča oduševila posjetitelje

Malo brdašce u Martinu, mjestašcu na vratima Našica danas (subota) se vratilo stoljećima unazad i oživjelo srednji vijek. Otkrivena je posebna tajna jednog svetišta, crkve svetog Martina, jedine očuvane templarske građevine u Hrvatskoj.

Sagrađena je u prvoj polovini 13. stoljeća za što su zaslužni upravo templari, pripadnici viteškog crkvenog reda. Danas je ona spomenik nulte kategorije pod zaštitom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a svoju tajnu otkrila je zahvaljujući Gradu Našicama i Turističkoj zajednici u sklopu manifestacije Našička viteška priča.

Ovaj povijesni spektakl počeo je interaktivnim povijesnim predavanjem, a nastavljen je igraonicom za djecu pod nazivom „U potrazi za templarskim blagom”.  Cijeli program pratila je eno i gastro ponuda srednjovjekovnih jela i pića, a posebno atraktivni bili su prikazi srednjovjekovnih obrta i hobija te prikaz i škola viteške borbe.

– Našice su iznimno bogat povijesni kraj i presretan sam da su uspjeli oživjeti svoju povijest. Mi to u Orahovici činimo već dugi niz godina i zato smo došli ovamo pomoći svojim prijateljima da i oni krenu našim stopama. Siguran sam da su svi posjetitelji uživali i da su uvidjeli koliko je povijest velika i vrijedna i da ona čini sadašnjost i budućnost jednog grada ili kraja – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Orahovica koji su bili važan dio Našičke viteške priče, Vlado Grgić-Crni.

DSC_0260

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba naglasivši kako je velika želja Grada ovaj događaj pretvoriti u njegov povijesni pečat.

– Iza ovog svega stoje mjeseci i mjeseci volonterskog rada jedne ekipe koja je napravila čudo. Našice ove godine slave 793. godina postojanja i ovo je događanje najljepši uvod i najljepša čestitka gradu za rođendan. Drago mi je bilo vidjeti ovdje ispred famozne crkve svetog Martina sve generacije ljudi kako uživaju i upoznaju povijest svoga kraja. Ovo je velika promocija našeg grada, kao grada koji je itekako poznat u cijeloj Hrvatskoj u kulturnom i povijesnom smislu. Naime, svi znaju tko je i što je bila Dora Pejačević, prva hrvatska i druga europska skladateljica i tu čuvamo, reći ću, mlađu povijest, no Našice imaju i onu puno stariju, prebogatu povijest iz srednjeg vijeka. Zato smo željeli na zanimljiv i atraktivan način pokazati to naše bogatstvo, posebno djeci i mladima jer oni su ti koji čine budućnost i time čuvaju prošlost – rekao je Kašuba.

DSC_0221

Interaktivno povijesno predavanje održao je veliki čuvar našičke kulturne baštine i povijesti Miroslav Šarić, koji je tijekom Viteške priče utjelovio templarskog svećenika.

– Templari su bili crkveni red i kao i svaki red imali su svoje svećenike. Pokušao sam kroz svoje predavanje približiti građanima povijest ovoga lokaliteta, templarske crkvice koja je jedina takva u cijelosti sačuvana u Hrvatskoj i nadam se da sam uspio. Nadam se da će ova Viteška priča uz podršku Grada i gradonačelnika doista biti prepoznatljivost i zaštitni znak Našica jer to crkvica i njena povijesna priča itekako zaslužuju – rekao je Šarić. 

Na kraju dana u crkvi svetog Martina održan je koncert Glazbene škole ”Dora Pejačević” Našice te kao šećer na kraju vatreni show skupine Anno Domini iz Koprivnice.    

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content