U Osijeku počela sezona bicikala: Građanima i posjetiteljima na raspolaganju 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala

Grad Osijek aktivno provodi projekt sustava dijeljenih bicikala, pa se zajedno s projektom modernizacije tramvajske infrastrukture koja je u punom jeku, svrstava u predvodnike urbane mobilnosti i zelene tranzicije.

Još su jesenas diljem grada postavljene nadstrešnice s biciklima koji su na raspolaganju Osječanima i turistima, koji se i na ovaj način mogu uvjeriti u sve ljepote grada. Riječ je o 50 električnih i 125 mehaničkih bicikala, koji su postavljeni na 25 stanica, a kojima se doprinosi rješenju problema prometnih gužvi i onečišćenja zraka.

Za korištenje i najam eMobi bicikala dovoljno je preuzeti Nexbike mobilnu aplikaciju, odabrati način plaćanja (putem bankovne kartice, SMS-a ili Internet bankarstva), kao i vrstu karte, uz predočenje osobnog dokumenta.

Nakon registracije, dovoljno je prisloniti mobilni uređaj, skenirati QR kod na stanici, nakon čega se brava na jednom od bicikala automatski otključava, a korisnik kreće u svoju vožnju. Prilikom vožnje, korisnik može napraviti pauzu i osigurati bicikl, a potom ga vratiti na stanicu uz spuštanje elektronske brave. Bicikl se tada automatski odjavljuje, a ukoliko se dogodi da korisnik ne vrati bicikl na službenu stanicu, dolazi mu automatska poruka o naplati dodatnih troškova, čime se optimiziraju troškovi održavanja i sigurnosti bicikala. Inače, sam sustav dijeljenih bicikala osiguran je putem GPS-a, registracije svakog korisnika, te police osiguranja.

Što se tiče cijene, građanima je na raspolaganju godišnja karta u iznosu od 200 kuna, uz koju je dostupna neograničena vožnja od pola sata svakoga dana, zatim tjedna karta u iznosu od 100 kuna, a moguć je i svakodnevni najam– nakon 10 kuna registracije, prvih 30 minuta na mehaničkom biciklu iznosi 5 kuna, a na električnom 10 kuna.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content