Obilježen Svjetski dan pčela: Može li i Osijek proizvoditi “Gradonačelnikov med”?

Obilježavanje Svjetskog dana pčela održano je u Osijeku u sklopu provedbe projekta BeePathNet Reloaded iz programa URBACT, a u kojemu je Grad Osijek partner.

Cilj projekta je podizanje svijesti o važnosti pčela i divljih oprašivača za bioraznolikost, stvaranje potrebnih pretkoraka za razvitak urbanog pčelarstva te poticanje  održivog razvoja i bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Na mini sajmu koji se održao u sklopu manifestacije, djeca i odrasli imali su priliku kušati med i pčelinje proizvode lokalnih pčelara te vidjeti proces dobivanja meda pomoću vrcaljke i ostale pčelarske opreme.

med
Foto: Grad Osijek

Cijeloj manifestaciji nazočio je predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham koji je istraknuo kako se obilježavanjem Svjetskog dana pčela, osim ovih zabavnih aktivnosti, želi ukazati i na problematiku hrvatske regulative.

-Kao što  znamo, u gradovima u Hrvatskoj je zabranjeno držanje pčela, no u Europi imamo sjajne primjere gdje se košnice drže u samim centrima velikih gradova poput Ljubljane. Čak i naš grad prijatelj Pforzheim na krovu gradske uprave drži košnice i proizvodi „Gradonačelnikov med“ koji se prodaje u humanitarne svrhe – izjavio je Ham.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content