BOLJE NI NE KUPITI Ovo je plastika koja može biti štetna za zdravlje, a dobivamo u njoj hranu, piće, pa i dajemo djeci da je grizu

Svi smo svjesni štetnog utjecaja čovjeka na okoliš, no često zanemarujemo vlastito zdravlje koje narušavamo korištenjem kemikalija u proizvodima za njegu, higijenu, pa i ambalaži koja se koristi za spremanje i prijevoz hrane i pića. Među proizvodima koji dolaze u vidu plastike ima onih koje je bolje ni ne kupiti jer mogu biti štetni za zdravlje. Lako se otkriju oznakama na samoj ambalaži. Stručnjaci savjetuju korištenje alternative.
Preporuka je izbjegavati kupovinu i korištenje proizvoda koji su napravljeni od ove vrste plastike (broj “u trokutu”):

1 PET ili PETE

Ova vrsta plastike među najčešće je korištenom plastikom u proizvodnji namijenjenoj širokoj potrošnji. Većina bočica s vodom i gaziranih sokova te neka pakiranja napravljena su upravo od ove vrste plastike. Proizvodi napravljeni od PET plastike trebali bi se koristiti samo jednom jer se višekratnom uporabom povećava rizik od razvoja bakterija. Osim toga, ova plastika može ispuštati teške metale i kemikalije koje utječu na ravnotežu hormona.

plast boca copy3 PVC (3V)

Prozirni celofani, boce od ulja, plastični krugovi za bebe kojima rastu zubi, igračke za djecu i kućne ljubimce, pakiranja od baterija, lijekova i mnoštvo drugih proizvoda izrađuju se od ove vrste plastike. Sadrži ftalate – toksične kemikalije koji utječu na hormone u tijelu. Stručnjaci preporučuju kupovanje alternativnog proizvoda ako ga možete pronaći.

6 PS-polistiren

Polistiren je jeftina, lagana vrsta plastike sa širokom lepezom uporabe. Najviše se koristi u izradi pakiranja za hranu i pića, kartona za jaja i plastičnog pribora za jelo. Trebapl ambalaza za hranu copy 1 biti pažljiv jer kada se ugrije, ispušta kancerogene supstance te se ne smije dugotrajno koristiti za spremanje hrane ili pića.

7 PC i sva
druga plastika

Riječ je o najopasnijoj vrsti plastike, ali unatoč tome od nje se proizvode pakiranja za sportska pića i hranu. Unutar ove kategorije ne postoji standardizacija o njenom ponovnom korištenju i recikliranju. Kod ove vrste plastike postoji velika opasnost od curenja kemikalija u hranu ili piće, posebice ako je u izradi plastike korišten Bisfenol A.

Izvor: rd-virovitica.eu, foto ilustracija freepik

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content