Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica predstavila Projekt digitalizacije Virovitičkog lista na D-festu – 11. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata

Na ovogodišnjem D-festu – 11. festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata sudjelovala je i Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Ravnatelj Robert Fritz je kroz izlaganje na posteru predstavio Projekt digitalizacije Virovitičkog lista.

D-fest je skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata. 11. festival hrvatskih digitalizacijskoh projekata održava se virtualno, 12. i 13. svibnja 2022. u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Digitalizaciju zavičajne građe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica pokrenuo je 2000-ih ravnatelj Zelenbrz elektroničkom obradom časopisa Virovitičan (1899. – 1929.) i njegovim prijenosom na CD-ROM. Danas je Virovitičan zastupljen na portalu digitaliziranih novina Stare hrvatske novine Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Digitalizaciju Virovitičkog lista 2014. godine je započela ravnateljica Romaj prvom i drugom etapom za godišta od 1993. do 2014. godine.

Tijekom 2021. godine završena je treća, najveća etapa digitalizacije za godišta od 1953. do 1992. Time je omogućeno korištenje cjelokupnog digitalnog arhiva ovog lokalnog tjednika. Projekt su financirali Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Ministarstvo kulture i medija RH i partner na projektu Informativni centar Virovitica, a izradila varaždinska tvrtka Point d.o.o. Ukupna vrijednost projekta je 74.687,50 kn. Proces provedbe je usklađen sa Smjernicama za digitalizaciju kulturne baštine i Planom digitalizacije zavičajne građe naše knjižnice. Većinu analogne građe Knjižnica posjedujuje u svom fondu, a manji dio je posuđen od nakladnika – Informativnog centra Virovitica.

posterVL

Građa arhiva Virovitičkog lista od 1953. do 2014. godine sadrži ukupno 62 digitalizirana godišta, 2702 broja te 35362 stranice na, ukupno oko 2 TB podataka. U mrežne stranice Knjižnice je integrirana ova baza koja omogućuje slobodno pretraživanje novina u otvorenom pristupu. Samo tijekom 2021. bilježimo 51519 pristupa, a ukupno oko 150000.

– Realizacijom projekta postigli smo sljedeće ciljeve: digitalno (trajno) arhiviranje tjednika,
dostupnost građe na mreži za sve, proširena je ponuda sadržaja Knjižnice, a time i potencijalno veći interes za ostale usluge, lakše, brže i preciznije pretraživanje i pregledavanje građe, dopuna postojećeg fonda te zaštita tiskanih primjeraka novina.

Važno je naglasiti da sadržaj Virovitičkog lista govori o povijesnoj, kulturnoj, političkoj, društvenoj, vjerskoj i sportskoj povijesti grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. Sada je ovaj sadržaj lako dostupan za pretraživanje iz razonode, ali prije svega za istraživanja zavičajnih tema. No, Virovitički list nema samo zavičajnu nego i nacionalnu vrijednost, te pristup do njegovog arhiva pridonosi širem poznavanju identiteta Virovitice kao značajnog kulturnog i povijesnog hrvatskog grada i ovog dijela Europe – rekao je ravnatelj Robert Fritz.

Ovaj projekt jedan je od budućih segmenata VIDIK-a – Virovitičke digitalne knjižnice koju ćemo ustrojiti tijekom 2022. Na taj način će se Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica aktivno uključiti u izgradnju digitalnih zbirki i usluga te, u konačnici povezati s Hrvatskom digitalnom knjižnicom.

(www.icv.hr, GKiČ Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content