Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica sudjelovala u nacionalnom programu poticanja čitanja od najranije dobi “Rođeni za čitanje”

Djelatnice Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Sonja Markotić Blažević i Silvija Perić prisustvovale su predstavljanju nacionalnog programa poticanja čitanja od najranije dobi “Rođeni za čitanje” u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru.

O važnosti čitanja djeci od najranije dobi s ciljem razvoja rane pismenosti govorila je stručna suradnica programa “Rođeni za čitanje” Marija Radonić, idejna začetnica programa u Hrvatskoj i Anita Peti-Stantić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. O provedbi nacionalnog programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi “Rođeni za čitanje” i nastavku konkretnih aktivnosti započetih u 2021. Godini čitanja govorila je Maja Zrnčić, voditeljica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija RH.

Predviđeno je da program Rođeni za čitanje na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju.
Jedan od ciljeva je razviti nacionalnu mrežu pedijatara koji će uputiti svakog roditelja/skrbnika na redovitim sistematskim pregledima djece na važnost čitanja djeci, na važnost čitanja za razvoj djetetovih čitalačkih navika te na važnost razvoja čitateljskog mozga u digitalnom svijetu.

Ministarstvo kulture i medija osigurat će 40 tisuća slikovnica godišnje za svu djecu koje će im pedijatri tijekom pregleda pokloniti.

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica se sudjelovanjem na predstavljanju programa “Rođeni za čitanje” i na ovaj način priključila provedbi programa poticanja čitanja djeci od najranije dobi te je svojim aktivnostima dio mreže u provedbi Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017.

(www.icv.hr, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content