Gradu Virovitici bespovratna sredstva za izgradnju solarnih elektrana na pet ustanova: Očekivane uštede oko 5 milijuna kuna

U hotelu Sheraton u Zagrebu danas (utorak) je održana svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane u sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. godine.

Ugovore za odobrene projekte podijelili su Haakon Blankenborg, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj te Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Dodjeli je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

Na četiri natječaja ukupno je dodijeljeno 35 ugovora vrijednih 24,7 milijuna kuna, a među njima je i projekt Grada Virovitice „Solar Roofs for Green Virovitica“ vrijedan 5,5 milijuna kuna za koji je ugovor preuzeo gradonačelnik Ivica Kirin.

Riječ je o projektu izgradnje solarnih elektrana na Općoj bolnici Virovitica, Dječjem vrtiću “Cvrčak” u Pejačevićevoj ulici, Dvorcu Pejačević, Palači Pejačević i zgradi Virkoma. Stopa financiranja EU je 85 posto.

Instaliranjem solarnih elektrana na krovove javnih ustanova i institucija ostvarit će se milijunske uštede na električnoj energiji jer se sva proizvedena energija predaje u mrežu HEP-a te isti dan vraća proizvođaču. S obzirom na povećanje cijena električne energije korist za prijavitelje je ogromna – samo Opća bolnica na godišnjoj razini (prije povećanja cijena) za struju troši oko 3 milijuna kuna, a Virkom oko 2 milijuna.

– Očekivane uštede na računima za struju za sve te ustanove nakon ugradnje solarnih elektrana su oko 5 milijuna kuna. Najveći potrošač među ovim ustanovama je Opća bolnica Virovitica Virovitica te se i najveće uštede odnose upravo na bolnicu koja će samim time imati i najveće koristi rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, dodavši kako je Grad Virovitica prije prijave projekta proveo i dodatna ulaganja koja se odnose na, primjerice, stabilnost zgrada, a sve kako bi na natječaju ostvario što veći broj bodova.

Projekt je pripremila i prijavila Regionalna energetska agencija Sjever, koja je i partner na projektu, a stopa financiranja EU je 85 posto.

(virovitica.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content