Gubitak kose – uzroci i ponovan rast

Gubitak kose ima mnogo uzročnika; hormonalni disbalans, stres, lijekovi, razne autoimune bolesti, kao i farbanje kose i razni kemijski preparati koje svakodnevno koristimo i nanašamo na nju.

Što je alopecija i razlozi opadanja kose?

Kronična i Imunološki posredovana bolest kože koju karakterizira nagli gubitak kose nazivamo alopecijom. Gubitak kose nije samo određen za tjeme glave, već se može dogoditi na bradi, trepavicama i ostalim dlakama na tijelu. Najraširenije vrste alopeciju su, alopecija areata i androgena alopecija.

Androgena alopecija češći je oblik opadanja kose kod muškaraca nego li kod žena. Muškarcima kod ovog oblika kosa opada u cijelosti na tjemenu ili samo djelomično, dok se kod žena kosa razrjeđuje na tjemenu.

Alopecija areata je bolest kože kod koje kosa opada u žarištima s kose ili tijela. Ovaj tip alopecija se najčešće javlja kad je organizam iscrpljen i imunološki sustav oslabljen, pa je sreća u nesreći ta da ova bolest nije trajna.

U slučaju da dođe do toga da izgubite kosu na cijelom tijelu, takav tip alopecije se zove alopecija universalis. Zapamtite da alopecija nije zarazna! Alopeciju areatu razviju osobe koje najčešće imaju obiteljsku anamnezu i najčešće još neku vrstu okidača, bilo da je to emocionalni ili fizički stres.

Razni drugi uzroci osim genetike, uzrokuju opadanje kose. Može biti riječ o hormonalnom poremećaju, stresu, vitiligu, Down sindromu, gljivičnim, bakterijskim ili virusnim infekcijama, visokom krvnom tlaku, kolesterolu, astmi i raznim proizvodima koje koristimo za tijelo i kosu, kao i o mnoštvu drugih faktora.

Na koji način se liječi alopecija?

Vrstu bolesti ustanovit će vam doktor, uzorkom biopsije tjemena s oboljelog područja, pregledom samog tjemena i uzimanjem vaše kompletne krvne slike. Postoje mnogi preparati koji se pojavljuju na tržištu no nisu svi dobri za vaše zdravlje, a ni učinkoviti.

Finasterid je lijek koji se koristi za liječenje muške androgene alopecije. Djeluje tako da smanjuje razine prirodnog tjelesnog hormona DHT-a (dihidrotestosterona). Smanjene količine DHT hormona, tako dovode do ponovnog i povećanog rasta kose, kao i do sporijeg gubitka.

Ovaj lijek ne utječe na dlake na drugim dijelovima tijela, a mogu ga koristiti samo odrasli muškarci. Finasterid se uzima oralno i samo na preporuku liječnika. Redovitim korištenjem i u isto vrijeme dobit ćete najviše koristi od ovog lijeka.

Korištenjem finasterid lijeka može doći i do nuspojava, od kojeg su neki preosjetljivost bradavica i smanjen libido. Nemojte odmah postati nervozni i tražiti doktora na prvo opadanje kose. Kosa stalno opada i dnevno možete izgubiti 50-100 vlasi kose, što je u potpunosti normalno. A u periodima jeseni i proljeća ispadanje je još izraženije, jer se kosa stalno obnavlja. (promo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content