Izložbom korejskih umjetnika u Kulturnom centru Osijek obilježeno 30 godina prijateljstva Južne Koreje i Hrvatske: Slika tintom na tradicionalnom Hanji papiru

Ugledni korejski fotograf i arhitekt Yang Han-mo i suradnici jučer (četvrtak) su u Kulturnom centru Osijek u okviru obilježavanja 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Južne Koreje predstavili zanimljivu izložbu fotografija, umjetničkih predmeta od recikliranog stakla te slika tintom na tradicionalnom Hanji papiru.

Riječ je o fotografijama na kojima je Yang Han-mo svojim objektivom zabilježio ljepotu pet korejskih povijesnih palača i istinskih arhitektonskih bisera te njihovu jedinstvenost pretvorio u umjetničko djelo prenoseći ih na 60-metarski tradicionalni korejski Hanji papir. Posebnost izložbe je i što je umjetničko djelo, dužine 2X30m, kandidat za Guinessovu knjigu rekorda u koju će biti (trajno) upisan po završetku izložbe.

Među djelima korejskih umjetnika naglasak je i na dijelu izložbe pod nazivom „Watch the sea and Make art“ koju čine reciklirani predmeti poput ogrlica od stakla, prethodno bačenog (kao otpad) i izvađenog iz mora. Umjetnici koji su izrađivali ove predmete posjetili su brojne plaže duž istočne i zapadne korejske obale kako bi dobili cjelovitu sliku o stupnju zagađenosti mora. Ovom izložbom, također, žele pokazati štetnost i posljedice koje zagađenje ima na čitav morski ekosustav, ali i ukazati na važnost (o)čuvanja i brige za čisto more u zemljama koje se najvećim dijelom na njega oslanjaju. Ujedno je to i to jedna od poveznica Južne Koreje – s tri strane okružene morem i Hrvatske – bisera Jadranskog mora.

Foto 2 11
Foto: Grad Osijek

Izložbu je u ime Grada Osijeka službeno otvorio Predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham.

-Ovom izložbom obilježavamo 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Južne Koreje prije našeg glavnog grada. Činjenica je da ova čitava skupina umjetnika koja doista različitim tehnikama sukobljava ono tradicionalno i ono moderno nam prikazuje nešto što se kod njih u društvu i umjetnosti događa već stoljećima ali na jedan potpuno inovativan način. Drago mi je da osječka publika ima priliku doživjeti i neke nove slikarske tehnike ali i svu tu slikarsku ljepotu arhitekture Južne Koreje – izjavio je Ham.

-Zahvaljujem se Gradu Osijeku i Kulturnom Centru Osijek na pomoći u organizaciji kao i svima vama koji ste došli na izložbu. Koncept ove posebne izložbe s kojom smo došli u Hrvatsku se može opisati jednom riječju, a to je “ushićenje”, jer ova umjetnička djela predstavljaju mnogo korejskih osjećaja. Istovremeno je riječ o 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Južne Koreje te uzajamnog prijateljstva između naše dvije države. Iskoristit ćemo priliku da tijekom boravka u Osijeku slikamo grad i okolicu i našim sugrađanima iz Koreje prenesemo lijepa iskustva koja smo imali u Hrvatskoj – izjavio je umjetnik Yang Han-mo.

Izložbu korejskih umjetnika moguće je pogledati u Kulturnom centru u Osijeku do 18. svibnja, nakon čega će se preseliti u Zagreb.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content