“Job shadowing” u virovitičkim ‘Nazorima’: U zanimljivom projektu sudjelovale i škole iz Italije i Španjolske

Osnovna škola Vladimira Nazora iz Virovitice ugostila je dvije gošće iz škole IES Juan de Valdés, Carboneras de Guadazaón (Cuenca) iz Španjolske u razdoblju od 16. do 20. svibnja u okviru međunarodnog Erasmus+ KA1 projekta “International Healthy Restaurant”. U projektu sudjeluju škole iz Španjolske (Carboneras de Guadazaón), Italije (Perugia) i Hrvatske (Virovitica).

Lourdes Tello Miota, učiteljica engleskog jezika i Christina M. Romero Hernansaiz, ravnateljica škole, promatrale su nastavu na satima likovne kulture, engleskog jezika i matematike. Ideja projekta je da učenici otvore restoran zdrave hrane, a aktivnosti se provode na različitim predmetima. Na satu engleskog jezika učenici vježbaju konverzaciju u restoranu: razgovor s konobarima i naručivanje te pisanje bloga o hrani, na satu likovne kulture učenici su izrađivali logo restorana te dizajnirali jelovnike, a na matematici su računali energetsku vrijednost različitim namirnicama te izrađivali proračun za otvaranje restorana. Sve ove aktivnosti integrirane su u izvedbene nastavne kurikulume i provedene u sve tri škole.

U virovitičkoj školi projekt je proveden zahvaljujući učiteljicama Ivi Moslavac (matematika), Senki Grujić (engleski jezik), Vedrani Torbaji (likovna kultura), Jasenki Kolarić Barač (hrvatski jezik – organizacija projektnih aktivnosti) te ravnateljici Sanjici Samac.

Glavni cilj ovog projekta je osvijestiti načine na koje tri različite zemlje provode iste aktivnosti i uče jedna od druge, a ostali ciljevi su: poboljšati komunikacijske vještine učenika, pružiti stvarni kontekst u kojem učenici moraju ostvariti niz zadataka iz različitih predmeta, steći ključne kompetencije: matematička kompetencija i kompetencija u znanosti, tehnologiji i inženjerstvu; digitalna sposobnost; poduzetnička kompetencija, kulturna svijest i kompetencija izražavanja, učenje o kulturi i običajima naših partnera, olakšati razmjenu informacija među učenicima tri škole.

Gošće iz Španjolske, osim opažanja nastave, posjetile su i Kuriju Janković u Kapela Dvoru, Dvorac Janković u Suhopolju, Gradski muzej Virovitica, a isprobale su i lokalna autohtona jela.

-Svi smo zadovoljni ovim projektom jer smo osnažili prijateljstva i kolegijalnost te otvorili vrata novim suradnjama i zajedničkim aktivnostima na međunarodnoj razini. Volimo učiti jedni od drugih – poručili su iz ‘Nazora’.

(OŠ Vladimir Nazor)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content