Josip Fajdić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavio svoje dvije knjige koje opisuju poveznice između Ličana i Slavonaca

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (petak) je profesor Josip Fajdić, u organizaciji virovitičke Knjižnice te Udruge Ličana ‘Vila Velebita’ Virovitica, predstavio svoje dvije knjige kojima povezuje Liku i Slavoniju, a riječ je o knjigama ‘Ličani i/ili Slavonci: Tragovi i poveznice’, odnosno ‘Ličani u Slavoniji u prošlosti i sadašnjosti: 25 godina zajednice Ličana u Požegi’. Uz samog autora, profesora Fajdića, književna djela predstavili su profesorica Mihaela Markovac, recenzentica obiju knjiga, te Vinko Tadić kao recenzent knjige ‘Ličani i/ili Slavonci: Tragovi i poveznice’.

Nakon uvodne riječi Nele Krznarić, knjižničarke i voditeljice Odjela za odrasle, okupljenima se obratila Željka Grahovac, predsjednica Udruge Ličana ‘Vila Velebita’.

– Posebno se ovom prilikom moram zahvaliti doktoru Fajdiću koji je povjerio nama organizaciju ove književne večeri, a isto tako velika mu hvala što na jedan temeljit, znanstveni i istraživački način brine da se ne zaboravi identitet Like i Ličana. Udruga Vila Velebita djeluje već 12 godina, a sada, nakon dvije godine pauze, možemo reći da ćemo ove jeseni konačno uspjeti organizirati Ličku večer. Imali smo i dosta KUD-ova, njih sedam ili osam, a od samog početka moto nam je ‘Slavonijo nek ti bude dika što je tebe naselila Lika’ – istaknula je između ostalog Željka Grahovac nakon čijeg je govora, pod vodstvom voditeljice Anite Jendrašić, zapjevala muška pjevačka grupa, Klapa Vila Velebita osnovana 2019. godine.

IMG_20220513_191025-Custom

Što se samih knjiga tiče, kako je istaknula recenzentica Mihaela Markovac, književni opus profesora Fajdića može se podijeliti u dvije skupine. Prvi dio odnosi se na znanstveno-stručnu literaturu kao rezultat liječničke karijere i znanstvenog rada, dok se drugi dio odnosi na ličko-slavonsku tematiku kojom se autor bavi već duže vrijeme.

– Autor unazad nekoliko godina kroz svoja djela intenzivno i detaljno progovara o različitim aspektima ličkog zavičaja kao i o ličko-slavonskim poveznicma. Ovdje moramo reći da je kao vrsni poznavatelj Like, doktor Fajdić izdao nekoliko knjiga u kojima se može iščitati njegova ljubav prema rodnom kraju, međutim kao netko tko je cijeli svoj radni i životni vijek proveo u Požegi, znakovito u svojim novim djelima povezuje ove dvije regije – istaknula je između ostalog Mihaela Markovac.

IMG_20220513_201220-Custom

Prema riječima recenzenta Vinka Tadića, knjiga ‘Ličani i/ili Slavonci: Tragovi i poveznice’ prvenstveno je namijenjena, odnosno važna onima kojih se i neposredno tiče, ali i svima onima, kao i potomcima, koji su u samom djelu spomenuti. Naravno, to djelo bitno je i svima zainteresiranima za povijest Like i Slavonije, odnosno onima koji na stručnoj i znanstvenoj razini izučavaju spomenute dijelove Hrvatske.

– Profesor Fajdić zaslužio je priznanje i zahvalu svih Ličana povezanih sa Slavonijom kao i Slavonaca koji su na bilo koji način povezani s Likom. Autor je iznio svoja vrlo poticajna razmišljanja o zavičaju, domovini i domoljublju, prikazao je prošlost Slavonije i Like u doba kompleksne Osmanske vladavine i nakon uspostave Habsburške vlasti u tim krajevima, a među ostalim iznio je i najvažnije podatke o migracijama Ličana u Slavoniju te o rimokatoličkom svećeništvu kao neraskidivoj niti koja povezuje lički i slavonski kraj – rekao je između ostalog Vinko Tadić.

IMG_20220513_191427-Custom

Na svoja djela osvrnuo se i sam autor.

– Dvije knjige koje smo danas predstavili sadržajno predstavljaju personalizirani opis raseljene Like u Slavoniju. Ličani se kroz povijest nisu raseljavali samo na područje današnje Hrvatske i bivše države, već i na prekomorske zemlje odnosno na sve krajeve svijeta. Oko 90 posto iseljenika bili su zapravo ekonomski migranti i spomenuta iseljavanja i naseljavanja na području Slavonije nisu bila jednokratna i beznačajna, tako da se samim time postavlja pitanje kada i otkuda su svi oni došli što se nastoji otkriti u ovim književnim djelima – rekao je Fajdić.

Promociji, koju je moderirao Božidar Biondić, nazočili su brojni uzvanici, a između ostalih nazočni su bili zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ Martina Bunić, pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu Virovitičko-podravske županije Ivan Horvat i drugi.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content