Međunarodni dan nestale djece u Osijeku obilježen puštanjem žutih i plavih balona: U Ukrajini 2100 slučajeva nestale i 234 smrtno stradale djece

Puštanjem u zrak žutih i plavih balona, na dječjem igralištu kod bivše Bijele lađe, Šetalište kardinala Franje Šepera u Osijeku, obilježen je Međunarodni dan nestale djece. Tom akcijom koju je organizirao Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uz podršku Policijske uprave osječko-baranjske, nastoji se i nadalje ukazivati javnosti na svjetski problem nestanka i zlostavljanja djece.

U akciji su sudjelovale i izbjegle osobe iz Ukrajine i njihova djeca. Naime, od početka ruske agresije na Ukrajinu prijavljeno 2100 slučajeva nestale i 234 smrtno stradale djece. Stoga je krajnji cilj skrenuti pozornost na važnost pravovremenog reagiranja prilikom nestanka djeteta. O nestanku i zlostavljanju djece u Ukrajini svjedočila je i jedna od izbjeglih osoba.

– Dolazim iz Hersona, iz južnog dijela Ukrajine. Sada on već okupiran od strane Rusije. U njemu je puno nestale, zlostavljane i silovane djece, o tome ne smijemo šutjeti. Upravo na današnji dan je prigoda da progovorimo o tome. Mi smo sretni što smo prihvaćeni u Hrvatskoj i što su naša djeca na sigurnom- rekla je mlada Ukrajinka Ljilja.

Voditelj Centra Tomislav Ramljak istaknuo je kako se puštanjem balona želi simbolično iskazati nada da će se nestala ukrajinska djeca što prije biti pronađena i da će biti sigurna.
Ramljak je podsjetio kako na području cijele Europske unije postoji jedinstveni broj 116 000, koji je dostupan 24 sata dnevno, i na njemu dežuraju stručni suradnici CNZD-a, koji sve dojave o nestanku djece odmah prosljeđuju policiji, koja zatim počinje potragu.
Iznio je i zastrašujući podatak kako svake godine u Europskoj Uniji nestane oko 300 tisuća djece.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu, iz osječkog područnog ureda, Šego Marijana naglasila je kako je važno ukazivati na situacije u kojima se nađu djeca koja odu iz primarnih obitelji, udomiteljskih obitelji ili Domova i ustanova socijalne skrbi u kojima su smješteni.

– Ta su djeca u vrlo velikom i povećanom riziku kako od počinjenja nekih novih kaznenih djela tako i od toga da postanu žrtve nasilja i drugih kaznenih djela. Zato je ova problematika vrlo bitna za osvjestiti cjelokupnu javnost o tome da je svaka informacija o nakani djeteta o počinjenju bijega ili o njegovom nestanku, te pravovremeno reagiranje od presudne važnosti- istaknula je Šego.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber istaknula je kako je ovo “dan simbolike”, ali da za nestalom djecom treba tragati svaki dan i ne treba čekati 24 sata od njihova nestanka, već njihovi roditelji i skrbnici to trebaju prijaviti što ranije.

– U 2021. godini zabilježen je nestanak 970 maloljetnika u Republici Hrvatskoj. Riječ je o stranim državljhanima najčešće iz Afganistana, Turske, Kosova i drugih zemalja. Samo 4,1 posto je riječ o hrvatskim državljanima i ti se maloljetnici uglavnom pronađu. Trenutno imamo 9 evidentiranih nestanaka maloljetnika. Najčešći razlozi bijega su povezani s nekim rizičnim ponašanjima, a to je bijeg od kuće, nesretna ljubav, loši odnosi u obitelji i loša situacija u školi- pojasnila je Veber.

Obilježavanje je nastavljeno u Osnovnoj školi Svete Ane u Osijeku, gdje je održana interaktivna radionica EUROPOL-ove kampanje “Nemoj postati lovina”.
Na njoj je bilo riječi o internetskim predatorima koji na određeni način vrbuju djecu i ona stupaju u kontakt s takvim osobama.

– A riječ je o osobama koja žele manipulirati djecom, zloupotrebiti i čak zadovoljiti svoje seksualne potrebe- upozoravaju iz osječke policije.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content