O zmijama u predavanju poznatog hrvatskog zmijolovca Darka Karamaza: Otrovne samo tri vrste, kazne za ubijanje od 7 do 30 tisuća kuna

S dolaskom toplog vremena i zmije koje kreću u potragu za hranom, partnerom pa nisu rijetki njihovi susreti s izletnicima, planinarima, ali i građanima u čije dvorište pa čak i kuću, zmije znaju zalutati.

Zbog tople zime ove se godine može očekivati i veći broj zmija u prirodi, pa je stoga Planinarsko društvo Zanatlija organiziralo predavanje Darka Karamaza, predsjednika Udruge za zaštitu životinja Zmijolovac iz Bebrine, najpoznatijeg zmijolovca u Hrvatskoj koji će govoriti o prevenciji ugriza od zmija.

Predavanje će se održati u Gradskoj četvrti Retfala (Strossmayerova 200) u ponedjeljak, 16. svibnja u 19 sati, a svi zainteresirani moći će čuti i nešto više o 15 posebno zaštićenih zmija u Hrvatskoj, što učiniti u susretu sa zmijom, o prvoj pomoć kod zmijskog ugriza, te dobiti odgovore na postavljena pitanja.

Poznato je da u Hrvatskoj živi petnaestak vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Mnoge su zaštićene, a kazne za ubijanje zmija kreću se od 7.000 do čak 30.000 kuna.

Darko Karamazan i Vlado Lađarević iz Šumeća pokraj Slavonskog Broda osnivači su Udruge za zaštitu životinja “Zmijolovac”. Udruga je jedina u Hrvatskoj koja se bavi zaštitom zmija otrovnica s naglaskom na posebno zaštićene životinjske vrste, gmazove – zmije i druge životinje.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content