Od Špišić Bukovice do Virovitice: Defileom motociklista MK Alka i Kumovi simbolično otvorili sezonu vozača na dva kotača

Policijska postaja Virovitica, Moto klub Alka iz Špišić Bukovice i MK Kumovi iz Virovitice danas (subota) su održali preventivnu akciju pod nazivom „Na dva kotača sigurno“. Članovi moto kluba tako su formirali defile motociklista te prošli ulicama Špišić Bukovice i grada Virovitice i simbolično otvorili sezonu vozača motocikla. 

Cilj ove akcije je, ističe Dario Gazibara, policijski službenik za prometnu preventivu PP Virovitica, da što manje motorista strada. Prošlogodišnja statistika je dosta loša. Naime, prošle godine na hrvatskim prometnicama smrtno je stradalo 58 motorista, među kojima je je bilo 5 putnika. Također, poginulo je i 6 vozača mopeda što je ukupno 64 vozača na dva kotača koji su smrtno stradali.

– Kada gledamo sve prometne nesreće s poginulima, svaka peta bio je motorista. Na ovaj način želimo probuditi savjest svim drugim vozačima da su motori na cesti, da pripaze na njih, a isto tako i vozačima motora da pripaze na ostale sudionike u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća – rekao je D. Gazibara, te podsjetio i na smrtno stradalog vozača motocikla s područja Virovitičko-podravske županije. 

0-02-0a-0b704e984d5fd08644c891c262ac46752e9259bb7a0a01ec6c3f6cb6021bcef1_c60e1439b86b1793

– U 2021. godini stradao je jedan motociklist (27) na području Policijske postaje Orahovica, gdje je greškom prednosti prolaska drugog vozila došlo do bočnog sudara. Vozač motocikla naknadno je preminuo u Općoj bolnici Virovitica – podsjetio je. 

Također, Gazibara, kao i potpredsjednik MK Alka Tomislav Lulić, upozoravaju sve sudionike u prometu kako je najvažnije na vrijeme obavijestiti drugog sudionika na radnju koju planiraju napraviti, kao i uvijek dobro provjeriti mrtvi kut. Vozači motocikla prvenstveno moraju pripaziti na brzinu, ističe Gazibara, te uvijek razmišljati koliko im treba da stanu s obzirom na brzinu kojom se voze. 

Upravo na brzinu upozorio je i T. Lulić, koji se jednako kao i svi motociklisti, u prometu osjeća ugroženo i “nevidljivo”.

– Htio bi poručiti drugim vozačima motocikla da budu oprezni, da ruka slabije ide na gasu, da paze na sebe i druge te da pripreme svoja vozila za vožnju kako bi bili što sigurniji u prometu. Takožer, svi drugim sudionicima u prometu želim poručiti da više gledaju mrtvi kut i da obrate pažnju na nas jer smo dosta nevidljivi i brzo se stvorimo, a samim time smo dosta ugroženi u prometu – rekao je Tomislav Lulić te poželio svim vozačima sretan put.

(www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content