Održana godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske Orahovica: Matica i Red vitezova Ružice grada pisat će knjigu ”55 godina Orahovačkog proljeća”

Ogranak Matice hrvatske Orahovica održao je redovnu, godišnju skupštinu kojom je predsjedala Emica Parašilovac u uvodu pozdravivši sve nazočne goste među kojima gradonačelnika Orahovice Sašu Ristera te predstavnike braniteljskih i drugih udruga. Rad Matice je kao i ostale udruge u proteklom periodu, usmjerila pandemija koronavirusa pa su tako mnogi planirani sadržaji morali biti otkazani, naglasio je kroz izvješće o radu predsjednik ogranka Damir Najmenik.

– U svome djelovanje težimo primjeni temeljnih vrijednosti Matice hrvatske što znači kako smo se prije svega uključili u kulturna zbivanja na lokalnom orahovačkom području te njegovanje kulturne baštine. Puno aktivnosti moralo smo otkazati kao što je planirana glazbeno-scenska večer posvećena velikanu Rajku Dujmiću u sklopu Orahovačkog proljeća koje je također otkazano te književni susret s književnicama Marinom Kuleš i Natašom Debeljak te uoči Dana sjećanja na Vukovar ”Večer poezije” posvećen žrtvama Vukovara i Škabrnje. Ipak smo uspjeli pred samu koronu ugostiti poznatog TV voditelja Roberta Knjaza te u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizirati izložbu numizmatike pod nazivom ”Novac naših prostora”, danas nažalost preminulog sugrađanina Pavla Kovačevića. Nadamo da se da je korona iza nas i stoga se veselimo novim izazovima i druženjima– rekao je Najmenik te potom predstavio i plan i program rada za tekuće razdoblje u kojem je istaknuo nove vrijedne sadržaje.

Skupstina Matica 2 Custom

– Nastojat ćemo ostvariti sve ono što smo u proteklom periodu morali otkazati, a sadržaji će krenuti u sklopu Orahovačkog proljeća kada ćemo pripremiti izložbu o Vatroslavu Lisinskom budući da se ove godine slavi 180 godina Matice hrvatske, a prije tri godine proslavilo se 200 godina od rođenja ovog hrvatskog velikana. Ove godine krećemo i u jedan veliki projekt, a to je izdavanje knjige ”55 godina Orahovčakog proljeća” u suradnji s Redom vitezova Ružice grada i pozivam sve naše članove, suradnike simpatizere da se uključe u ovu priču i pomognu da ovaj vrijedni projekt i ostvarimo– rekao je predsjednik Najmenik. U nastavku sjednice predsjednica radnog predsjedništva Emica Parašilovac upoznala je nazočne kako Ogranak želi proširiti svoje Predsjedništvo, a prije svega riječ je o izboru novog tajnika o čemu je predsjednik Najmenik dodao. 

– Naša dosadašnja tajnica Ida Milković Hajba je nedavno rodila i uz druge obveze više nije u mogućnosti raditi tajnički posao, no svakako staje u predsjedništvu, a mi isto želimo proširiti novim čovjekom na mjestu tajnika. Stoga predlažem da nam novi tajnik bude Vladimir Grgurić svima dobro poznat kao vrijedan i kvalitetan za taj posao– rekao je Najmenik, a Skupština jednoglasno prihvatila njegov prijedlog.

Nazočne su potom pozdravili gosti među kojima predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković, u ime UHBDDR Duga Međa Mirko Horvatin, a zatim i predsjednik Reda Vitezova Ružice grada Vlado Grgić-Crni.

Skupstina Matica 4 Custom

– Posebno mi je drago da ćemo surađivati na ovom prelijepom projektu izdavanje knjige u Orahovačkom proljeću u kojoj želimo predstaviti ono najvažnije s naše najveće manifestacije, a to su ljudi, svi oni vrijedni i izvanredni ljudi koji su marljivo radili i stvarali ovu manifestaciju ponajviše volonterski iz čiste ljubavi prema svojoj Orahovici. Matica je oličenje poštenja, profesionalnosti i stručnosti i zato želimo ovu knjigu s takvim ljudima i realizirati– rekao je Grgić. Na kraju riječima hvale o radu Ogranka pričao je gradonačelnik Saša Rister.

– Hvala vam što ste uvijek tu kako bi podizali kulturni život u našem gradu, i zato smo mi kao Grad uvijek uz vas i pomoći ćemo vam koliko god bude trebalo. Moram pohvaliti ovaj novi projekt knjige o Orahovačkom proljeću, odlična i hvalevrijedna inicijativa. Imate godinu dana ispred sebe, mi smo na raspolaganju i nadam se da ćemo to uspješno odraditi i dobiti jedan vrijedan zapis o našoj orahovačkoj povijesti– rekao je Rister.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content