Održana završna konferencija projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”

U Tehnološko-inovacijskom centru Virovitica danas (ponedjeljak) je održana završna konferencija projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica”.

Riječ je o najvećem virovitičkom projektu, vrijednom 147.246.575 kuna, koji je sa 103.388.722 kuna sufinanciran od strane EU fondova. Ukupna vrijednost uređaja za pročišćavanje otpadnih voda iznosi 59.942.935,90 kuna + PDV. Projekt je financiran iz dva programska razdoblja: Operativnog programa Zaštita okoliša (2007.-2013.) i Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (2014.- 2020.).

Završnoj konferenciji i obilasku novoizgrađenog postrojenja danas su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Davor Filipović, saborski zastupnik Josip Đakić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, Moritz Freyborn, direktor divizije Jugoistočna Europa i Zaštita okoliša tvrtke Strabag , virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, direktor Virkoma Damir Marenić, predstavnici općina i drugi.

MG 0221

ISPUNIO CILJEVE

Same rezultate projekta u uvodu je prestavio Damir Marenić, direktor Virkoma. Objasnio je kroz koje je faze projekt ostvaren te kako su njime uz Viroviticu pokriveni i dijelovi općina Špišić Bukovica i Lukač.

-Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica jedan je od najznačajniji infrastrukturnih projekata koje je proveo Virkom. Vrijednost ove investicije iznosi 147 milijuna kuna, od kojih je 70 posto financirano bespovratnim sredstvima Europske unije.

MG 0282

Sa zadovoljstvom mogu reći da je projekt ispunio sve svoje ciljeve, a sami radovi su uključivali izgradnju novog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda, vrijednosti gotovo 60 milijuna kuna, izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje, izgradnju mjernih okana na sustavu vodoopskrbe kao i nabavu opreme potrebne za održavanje i upravljanje odvodnjom otpadnih voda uz uspostavu GIS sustava – rekao je D. Marenić. Uz viši standard usluge za sve korisnike, projektom se dugoročno osigurava i zaštita okoliša, naglasio je.

Moritz Freyborn, direktor divizije Jugoistočna Europa i Zaštita okoliša tvrtke Strabag, koja je izvela radove, istaknuo je kako je ova najveća građevinska tvrtka u ovom dijelu Europe u Hrvatskoj prisutna od 1994. godine. Projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje voda koji su radili u Virovitici prvi im je projekt takve vrste u Hrvatskoj.

-Ono što bih želio naglasiti je velika suradnja između izvođača, tijela javnih vlasti i naših zaposlenika sa zaposlenicima javnih tvrtki, što nam je omogućilo da unatoč pandemiji koronavirusa i svim problemima povezanima s njom projekt završimo u roku i predamo ga prošle godine u listopadu na korištenje.  Hvala svima koji su radili na projektu, na ovom korisnom i međunarodnom iskustvu. Kao upravitelj, vjerujem da ćete imati dobro iskustvo i dobre rezultate s projektom u budućnosti – istaknuo je M. Freyborn. Dodao je kako nakon Virovitice planiraju gradnju dva ovakva uređaja u Hrvatskoj.

MG 0364

VIŠI STANDARDI, BOLJA USLUGA

“Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica” je velik infrastrukturni projekt, jedan od onih koje podržava i promovira i nadležno ministarstvo, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

-Projektom koji je dovršen bit će pokriveno više od 50.000 stanovnika na novoj mreži.  Na području Virovitičko-podravske županije je ukupno 175 kilometara linijske građevine koje se rade u ovom trenu. Ovo su jako važni projekti kojima će se omogućiti sustav odvodnje za novih 13.000 stanovnika te osigurati sustav javne vodoopskrbe za 8000 stanovnika. U aglomeracijama je vidljiv i doprinos Vlade RH. Podsjećam da oko 70 posto sredstava dolazi iz EU fondova, 12 posto sredstava su sredstva Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te lokalni proračuni – objasnio je važnost zajedničkih napora u podizanju standarda Z. Đuroković.

MG 0379

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin upozorio je kako je riječ o projektu koji je prijavljen još 2008. godine te da je do njegove konačne realizacije trebalo proći i kroz borbu pravu borbu s administracijom.

– Nama će ovaj projekt ostati kao trajni podsjetnik na našu upornost i kroz što smo sve prošli do njegova dovršetka. Zaista smo primjer da se treba i može jednostavnije. Danas mi je drago što je grad Virovitica u potpunosti riješio svoj problem vodoopskrbe i odvodnje i da je Virkom dobro odradio ovaj projekt. Pred nama su nove prilike, da iskoristimo EU fondove, kako bismo i velikim i malim projektima našoj sredini osigurali sve što nam je potrebno. Danas imamo europski standard po pitanju sustava odvodnje i vodoopskrbe te zbog suvremene tehnologije i izvrsnih rezultata kao grad možemo biti primjer drugima – zaključio je I. Kirin.

MG 0393

POTENCIJAL ZA BUDUĆNOST

Virovitičko-podravska županija, uz sustave navodnjavanja, želi biti i lider po pokrivenosti područja vodoopskrbom i sustavima odvodnje, naglasio je župan Igor Andrović. Čestitao je svima uključenima u projekt te zahvalio na podršci prilikom njegove realizacije.  

-Osim aglomeracije Virovitica provodimo još i projekte aglomeracija u Pitomači i Slatini. Ta tri projekta ukupno su vrijedna 712 milijuna kuna, bez PDV-a. Imamo spremne projekte kako bismo maksimalno iskoristili mogućnost sufinanciranja i cijelu našu županiju u budućnosti pokrili aglomeracijama.  One, osim što znače puno za kvalitetu sustava i same korisnike, imaju i važnu ulogu u zaštiti okoliša – istaknuo je župan I. Andrović.

MG 0403

Da ovaj projekt omogućava građanima standard 21. stoljeća, ocijenio je saborski zastupnik Josip Đakić.

-Radostan sam što možemo sudjelovati u ovakvim projektima, u kojima se maksimalno i brižno vodila briga o uštedama te o svakom koraku tijekom projekta. On će pokazati svoju dalekosežnu kvalitetu i to u budućoj proizvodnji električne energije, potencijal o kojem se mora razmišljati kada se stvaraju projekti poput ovog. Aglomeracije i drugi projekti moraju imati naknadnu svrhu putem alternativnih izvora – poručio je J. Đakić.

MG 0418

Ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Davor Filipović naglasio je kako je u Virovitičko-podravskoj županiji vidljiv kontinuitet razvoja i uspješnog upravljanja.

-Kada govorimo o vodnom gospodarstvu, Virovitica je u samom vrhu. Uz sve prepreke s kojima su se susreli u realizaciji ovog projekta, uspjeli su ga dovršiti i danas je priključenost na sustav javne vodoopskrbe na ovom području gotovo 100 posto- pohvalio je ministar vrijednost projekta. Upozorio je na važnost vode kao jednog od najvrjednijih resursa današnjice, koja je možda i više no ikad na cijeni, rekao je, zbog sve snažnijih utjecaja klimatskih promjena te pozvao sve na njeno očuvanje za buduće generacije. 

MG 0435

Nakon završetka konferencije, uzvanici su obišli nov uređaj za pročišćavanje voda. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

MG 0511

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content