Policijski službenici PU virovitičko-podravske pomoću slikovnice djecu upoznali s pravilima ponašanja i komunikacije s nepoznatim ljudima

Policijski službenici Policijske uprave virovitičko-podravske u suradnji s gradovima Orahovicom i Slatinom te općinama Čačinci, Zdenci, Crnac, Mikleuš, Nova Bukovica, Voćin, Čađavica i Sopje ovih dana dijele slikovnicu ”Ne, ne idem” koja je namijenjena usvajanju samozaštitnog ponašanja kod djece najmlađe dobi, a u svrhu prevencije trgovanja djecom.

Policija je uvijek naglašavala kako su djeca najranjivija skupina društva kako zbog svoje iskrenosti, tako i neiskustva, te kako je na društvu u cjelini da ih se zaštiti i upozori na situacije koje bi za njih mogle biti potencijalno opasne.

Policijski službenici putem slikovnice upozoravaju djecu s pravilima ponašanja i komunikacije s nepoznatim ljudima, da ne ulaze u vozila nepoznatih osoba, niti uzimaju poklone koje nude djeci. Kroz razgovor o slikovnici policijski službenici tako potiču djecu da se roditeljima, nastavnicima ili osobama od povjerenja povjeravaju bez obzira radi li se o ugodnim ili neugodnim stvarima ili tajnama.

– Prema dosadašnjoj policijskoj praksi možemo reći da dio osoba nestaje, tako da neke postaju žrtvama kaznenih djela poput ubojstva, trgovine ljudima, trgovine ljudskim organima, otmicama, zlostavljanjima i slično. Nestala osoba je ona koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja, mjesta prebivališta ili boravišta, protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom kada s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, ili profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno- kažu iz PU virovitičko-podravske.

Jučer (utorak) su u sklopu ove preventivne akcije policijski službenici Policijske postaje Slatina Željko Lukaček, Ljiljana Rumenjak i policijski službenik za poslove policije Zdenko Tot, te policijski službenici PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić i Saša Brabec održali predavanje u Osnovnoj školi “Davorin Trstenjak” Čađavica, te područnim školama Ilmin Dvor, Noskovci i Sopje na navedenu temu.

(www.icv.hr, adf; foto: OŠ D. Trstenjak Čađavica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content