Povodom Tjedna Crvenog križa, slatinski Crveni križ proveo dvije hvale vrijedne akcije

Crveni križ najveća je svjetska humanitarna organizacija koja ima svoja nacionalna društva u više od 180 država svijeta. Svojim djelovanjem od 1863. zadužila je čovječanstvo, jer je pružanjem pomoći najpotrebitijima u svakoj potrebi, za vrijeme i nakon ratova, nakon prirodnih katastrofa, siromašnima zbog nestašice hrane i vode i tisućama drugih potreba. Njeni volonteri i profesionalci bili su uvijek među prvima kad je trebalo ublažiti ljudsku nesreću i patnju.

Nastala je na inicijativu švicarskog filantropa Henry Dunanta (1828.-1910.) nakon bitke kod Solferina u Italiji 1859. kada je u jednom danu poginulo i ranjeno preko 40.000 vojnika na obje strane, kojima nije imao tko pomoći. On je rođen 8. svibnja pa se njemu u čast svake godine održava tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja.

Uz brojne druge aktivnosti slatinski Crveni križ, povodom Tjedna Crvenog križa, odradio je dvije spomena vrijedne akcije. Njegove volonterke Maja Vreš i Mirjana Samardžija ošišale su besplatno 15 dječjih glavica ukrajinskih izbjeglica smještenih na Višnjici. Druga ekipa, Ana, Jasmina, Marjana, Marija, Andreja, Neda, Josip i Zlatko, uređivali su dvorište i čistili kuću obitelji Horvat koji su je nedavno dobili kuću u vlasništvo u Čađavici zahvaljujući donaciji 243 privatne i pravne osobe iz Hrvatske i inozemstva.

(www.icv.hr, adf, vj, foto: V. Jelenčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content