Slavonci i Baranjci na sajmu “S klobasicom u Europu”: 35 hrvatskih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU, još 16 u pripremi

Na međunarodnom sajmu “S klobasicom u Europu” održanom u istarskom mjestu Sveti Petar u Šumi od 13. do 15. svibnja, već tradicionalno su sudjelovali i proizvođači suhomesnatih proizvoda, meda, vinari i drugi poljoprivredni proizvođači s područja Osječko-baranjske županije.

Sajam se ove godine održao na novoj lokaciji, u “Hrvatskoj kući od kobasica” koja je izgrađena i prošle godine otvorena kroz projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna te je donijela novu kvalitetu i doprinos promicanju proizvodnje i prodaje tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda.

Prigodnu svečanost Sajam “S klobasicom u Europu” otvorila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prigodom istaknula kako Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije, a za još 16 se priprema takva zaštita te da je Istarska županija jedna od najboljih u tom procesu.

Foto 1 18
Foto: OBŽ

Oznake izvornosti imaju tako istarski pršut i istarsko djevičansko maslinovo ulje, a meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica su u pripremi za dobivanje prijelazne nacionalne oznake.

Sudionike i posjetitelje Sajma pozdravio je načelnik Općine Sveti Petar u Šumi i savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić koji je istaknuo kako Općina želi potaknuti građane na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima, a time bi i Općina Sveti Petar u Šumi, na čijem području djeluje šest pogona za proizvodnju, postala stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva.

Foto 2 14
Foto: OBŽ

– Osječko-baranjska županija je redoviti partner manifestacije “S klobasicom u Europu”, koju smo prepoznali kao manifestaciju na kojoj možemo predstaviti naše proizvođače i proizvode u Istri, a znamo što znači ovo područje i što ti proizvodi mogu na ovom tržištu. Svake godine naši proizvođači ovdje imaju dobar prijem, prodaju sve što donesu i sklope nove poslove. Suradnja s istarskim proizvođačima pršuta i kulena se nastavlja i na taj način što naši primarni proizvođači osiguravaju sirovine za te proizvode – kazala je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content