Suhopolje dobilo novi dječji vrtić: Pohađat će ga 118 mališana, a od jeseni i jaslička skupina

Suhopoljski mališani dobili su veći, novi i moderan prostor za svoj boravak. Danas (utorak) svečano je otvoren Dječji vrtić Suhopolje, deseti od ukupno jedanaest čiju izgradnju ili obnovu financira Ministarstvo poljoprivrede na području Virovitičko-podravske županije. Suhopoljski vrtić najveći je od njih i u njemu će svoje mjesto moći pronaći 118 mališana.

U tri odgojne skupine suhopoljski vrtić trenutno pohađa 91 dijete, a od jeseni s radom će početi i jaslička skupina. 

– Svi smo sretni novim prostorom. Ovaj objekt nam je donio veći prostor, sobe su opremljene novim didaktičkim materijalima, a posebno smo zadovoljni velikim igralištem s puno većim brojem igrala no što smo imali do sada. Trenutno imamo zaposlenih šest odgojitelja u tri odgojne skupine, a za potrebe jaslica zaposlit ćemo još dvoje. Od jeseni će s radom krenuti jedna jaslička skupina, a kako imamo prostora za još jednu, u dogledno vrijeme planiramo oformiti i drugu skupinu – rekla je ravnateljica suhopoljskog vrtića Valeria Toth. 

IMG_3514

Mogućnost sigurnog smještaja svojih najmlađih roditeljima puno znači, a posebice saznanje da će od jeseni s radom krenuti i briga za onu najmlađu generaciju. 

– Majka sam trojice dječaka, od kojih jedan već pohađa vrtić, dok će drugi krenuti u rujnu. Mogućnost koju boravak u vrtiću pruža je nezamjenjiva, kod kuće im teško možemo pružiti sve ono što dobiju u vrtiću, od igre s vršnjacima do učenja. A i danas-sutra ako krenem tražiti posao, znam da ih imam gdje ostaviti – rekla je Ivana Vidović iz Naudovca. 

20220510 114528

Upravo to je cilj Općine Suhopolje, pružiti siguran i kvalitetan smještaj svojim najmlađim žiteljima, između ostalog istaknuo je načelnik Siniša Horvat na otvorenju.

– Riječ je o jednom modernom objektu koji prati sve pedagoške standarde. Pokretanjem jasličke skupine pružit ćemo dodatnu kvalitetnu uslugu našim mještanima kako bi u ova nova moderna vremena, gdje više djedovi i bake nisu u mogućnosti izbivati s radnih mjesta i preuzeti skrb o najmanjima kao što je to bilo u vrijeme moje generacije. Danas se pokazala velika potreba za dodatnom skrbi i slušajući potrebe naših sumještana napravili smo taj iskorak – naglasio je Horvat.

Horvat

Suhopoljski vrtić vrijedan je 9,3 milijuna kuna, a danas je 10. po redu otvoren vrtić na području Virovitičko-podravske županije u sklopu natječaja Ministarstva poljoprivrede. Preostalo je još uređenje vrtića u Orahovici.

– Izgradnjom svih ovih vrtića, kako na području cijele županije, tako i ovdje na području općine Suhopolje, stvaramo bolje uvijete u ruralnim prostorima za one roditelje i djecu koji žive u manjim općinama, manjim gradovima. Velika je ovo stvar i za roditelje i za djecu. Za roditelje jer ovdje imaju sigurnost za svoje dijete, a velika je stvar i za djecu, za njihov odgoj i obrazovanje koje će proći ovdje u vrtiću, a pomoći će im u njihovom budućem obrazovanju i školovanju. Novi vrtić, veći kapaciteti, nova zapošljavanja… Vjerujem, kako je krenulo, da će uskoro i ovaj vrtić u Suhopolju biti popunjen do posljednjeg mjesta, što je sigurno jedan pokazatelj demografske obnove kako na području općine Suhopolje, tako i cijele Virovitičko-podravske županije. Vrijednost mu je 9,3 milijuna kuna i najvećim dijelom je financiran sredstvima Europske unije kroz mjere ruralnog razvoja, za što velika hvala Ministarstvu poljoprivrede, ali dijelom je financiran i kroz Općinu Suhopolje, uz punu potporu Virovitičko-podravske županije – rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

IMG 3589

Čestitke na završetku ovog projekta uputila je i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić.

– Ovakvi projekti su zalog za bolju budućnost i stoga mi zadovoljstvo biti ovdje. Za izgradnju i opremanje ovog dječjeg vrtića Općini Suhopolje dodijeljena je potpora u iznosu 7,5 milijuna kuna. Izgradnjom i opremanjem novog dječjeg vrtića ukupne površine 1200 m2 osigurani su odgovarajući uvjeti za odgoj i obrazovanje naših najmlađih. Stvoreni su i nužni preduvjeti za poboljšanje demografske slike općine Suhopolje i zadržavanje mladih obitelji u ovom području, a što će se vjerujem pozitivno odraziti i na razvoj lokalne zajednice. Preduvjet da bismo zadržali mlade u selima su i kvalitetni objekti za odgoj i obrazovanje, a predškolski odgoj predstavlja početak edukacije naših naraštaja – istaknula je Sokolić.

IMG_3547

Zadovoljstvo novim vrtićem iskazao je i saborski zastupnik Josip Đakić. 

– Vjerujem da je ovo najbolji način za oplemenjivanje ruralnog prostora. Ovako se stvaraju jednaki uvjeti za sve stanovništvo na području Republike Hrvatske. Jednake mogućnosti se pružaju stanovnicima na ruralnim područjima kao što ih ima stanovništvo u gradovima. Vjerujem da će roditelji biti zadovoljni novom zgradom i smještajem njihove djece, a naročito odgojiteljice i drugi zaposlenici koji će imati poboljšane uvjete za rad. Na koncu, vjerujem da će u novim prostorima biti sretna i djeca. U Hrvatskoj se gradi 500 ovakvih vrtića iz programa Ministarstva poljoprivrede. Čestitam i zahvaljujem svima onima koji su dignuli ruku za ovakve projekte. Želim svima koji će boraviti u novom suhopoljskom vrtiću da u njemu budu sretni i zadovoljni te da Suhopolje i dalje raste i napreduje uz ovakve ljude koji znaju što je potrebno – naglasio je Đakić.

IMG_3639

U sklopu svečanog programa nastupila je starija vrtićka skupina Cvjetići, a zgradu novog vrtića blagoslovio je vlč. Ljubo Krmar. 

Svečanom otvorenju nazočili su i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, načelnici općina Špišić Bukovica Hrvoje Miler, Lukač Đuro Bukvić, Sopje Berislav Androš, Gradina Josip Vučemilović-Jurić, predsjednik Općinskog vijeća Suhopolje Marijan Brlek i drugi.

(www.icv.hr, mp; foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content