Svečano obilježavanje Dana hrvatskih vatrogasaca u Našicama: Povodom 10. godišnjice osnutka JVP-a, gradonačelnik Kašuba otvorio nove prostorije za Vatrogasnu zajednicu

Diljem Lijepe Naše danas (srijeda) se obilježava Dan hrvatskih vatrogasaca i blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, a tim povodom posebno je svečano u Našicama. U Vatrogasnom domu Javne vatrogasne postrojbe uz proslavu njihovog dana te uz Dane otvorenih vrata, dodatan razlog za slavlje bio je i nastavak proslave 10. godišnjice osnutka Javne vatrogasne postrojbe. Ovaj svečani dan svojim je prisustvom uveličao i našički gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je tom prilikom, uz čestitku svim vatrogascima, otvorio novu prostoriju Javne vatrogasne postrojbe.

– Izuzetno mi je drago što danas svim vatrogascima mogu čestitati njihov dan, Dan hrvatskih vatrogasaca i reći da je ovo nastavak obilježavanja proslave Javne vatrogasne postrojbe koja je u gradu 10 godina. Oni stvarno rade human posao na sigurnost građana, imamo dobru suradnju između Grada, Javne vatrogasne postrojbe i svih sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava i dva gospodarska društva. Vatrogasnoj zajednici danas otvaramo novu prostoriju koja će na raspolaganju biti svima njima, sve prostorije u vlasništvu su Grada Našica, imamo ugovor na pet godina i uložili smo oko 115 tisuća kuna samo u tu prostoriju koja je sufinancirana uz Vatrogasnu zajednicu. Prostorija je na dobrobit svih, važna je jer okuplja velik broj vatrogasnih društava, njih sedam je samo u Našicama te dva u gospodarstvu, a siguran sam kako će im uvelike koristiti- rekao je Kašuba.

IMG_20220504_115118Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić izrazio je zadovoljstvo novim prostorijama koje je vatrogascima osigurao Grad Našice kako bi kvalitetnije obavljali svoj posao. Naglasio je značajna ulaganja u vatrogastvo u posljednjih desetak godina kojima je, kaže, povećana sigurnost ne samo vatrogasaca na terenu, kroz opremu i vozila, već i sigurnost za građane koji u svakom trenutku mogu računati na njih. Da će im sve ovo značiti puno, istaknuo je i zapovjednik JVP Našice Danijel Matković.

– Danas smo otvorili novi ured Vatrogasne zajednice Našice koji se nalazi u prostorijama JVP, to su gradski prostori, a objedinili smo JVP i VZ koji uz Našice čine još četiri općine, Donja Motičina, Feričanci, Koška i Podgorač, a ovdje će im biti sjedište u moderno opremljenom prostoru. Ujedno, svake se godine nabavlja nova i modernija oprema koja se koristi za osposobljavanje prije odlaska na intervencije te za ispomoć u priobalju koja kreće krajem 6. mjeseca i traje cijelu ljetnu sezonu. Požari se na žalost mijenjaju, moramo pratiti trendove u opremanju i usavršavanju, stoga smo izuzetno zahvalni gradonačelniku Kašubi i županu Anušiću na svemu što čine za nas. Planovi su veliki, zavisit će o našim mogućnostima, a vidjet ćemo što ćemo sve uspjeti realizirati- rekao je Matković.

IMG_20220504_115612Istaknuo je tom prilikom kako imaju 20 djelatnika, te u prosijeku 150 godišnjih intervencija svih vrsta.

– Zadnjih mjesec dana, odnosno krajem ožujka, imali smo velik broj požara otvorenih prostora, a kada padne kiša i požari se smanje, slijede klasične intervencije stambenih objekata, prometnih nesreća i svega ostalog što spada u našu domenu. Kod nas je uobičajeno da su zaposlenici JVP ujedno i članovi svojih domicijalnih DVD-ova u gradu ili okolnom mjestima. Osim zaposlenika, u DVD-u su i njihovi očevi, majke, supruge i djeca, a Dobrovoljna vatrogasna društva rade i s pomlatkom te se uvijek uspije napraviti neka ekipa od kojih će netko doći raditi kao vatrogasac- istaknuo je.

Povodom blagdana sv. Florijana o vatrogascima, ali i o vatrogastvu kao takvom, uči se na poseban način, a središnji događaj bila je posjeta onih najmlađih, odnosno učenika. Kakva je njihova suradnja s vatrogascima te što su sve naučili danas, ali i prethodnik dana, pojasnila nam je Svjetlana Pavić, učiteljica u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka iz Jelisavca, uz koju su, i njezine učenike, svečanost uveličali i učenici prvih i trećih razredi Područnih škola iz Lađanske i Breznice Našičke zajedno s učiteljicama Ivanom Šimurdom i Biljanom Šišan.

IMG_20220504_120516
– Mi smo u ponedjeljak odradili vježbu evakuacije s profesionalnim vatrogascima iz JVP Našice, a i danas smo im došli u posjet kako bi nam pokazali vježbe gašenja požara aparatom te da pogledamo kakvom opremom rade i sudjeluju u našem spašavanju, iako se nadamo da nam ono neće biti potrebno. Djeca su jednostavno oduševljena i zadovoljna, postavljali su puno pitanja što nam govori da su izuzetno zainteresirana, a uspjeli smo i pregledati sve strojeve odnosno aparate kojima se vatrogasci koriste u svojim aktivnostima- istaknula je Svjetlana.

Zapovjednik JVP Našice Danijel Matković rekao je kako djeca dolaze vidjeti njihove prostore, tehniku, opremu i radni dan u postrojbi kada nema intervencije, a nakon posjete Osnovne škole Jelisavac s područnim školama iz Lađanske i Breznice Našičke, idući tjedan posjetit će Dječji vrtić Zvončić iz Našica. Tko zna, možda se i među njima ‘skriva’ nova generacija vatrogasaca.

(www.icv.hr, mlo, mra)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content