U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica održani prvi sati besplatnog tečaja češkog jezika

U suradnji Češke besede Virovitičko-podravske županija i Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, u travnju su održani sati tečaja češkog jeziča. Besplatni tečaj vodila je educirana bohemistica i profesorica češkog jezika Bohdana Peva Šolcova, a petnaest polaznika imalo je priliku naučiti osnove češkog jezika i upoznati češku kulturu.

Prvi sat protekao je u ugodnoj radnoj atmosferi, a s obzirom na tada nadolazeći blagdan Uskrsa, u prvom dijelu sata voditeljica je kroz prezentaciju pokazala simbole karakteristične za češki Uskrs poput pisanica, pšenice, “pomlaska” i janješca (vajička, pšenice, beranek, pomalaska) te što karakterizira Žalosni tjedan.

Drugi dio sata bio je posvećen praktičnom dijelu i to pletenju šiba. Od unaprijed pripremljenih šiba, Radek Janček demonstrirao je pletenje “pomasky”. Na satu je bila prisutna i Olena iz Ukrajine koja u Virovitici boravi sa svojim četverogodišnjim sinčićem više od dva mjeseca, a kako bi se što bolje osjećala u virovitičkoj sredini na poziv Češke besede priključila se tečaju.

Tako je izgledao uvodni, interaktivni i motivirajući sat češkog jezika, a već dva tjedna kasnije održavaju se novi sati, druženja i nova znanja. 

– Učili smo kako se predstaviti, gdje živimo, što smo po zanimanju, a na kraju smo i zapjevali, naravno, na češkom jeziku. Ako želite, možete nam se pridružiti- poručili su iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

(www.icv.hr, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content