U Slatini šahovskim turnirom obilježen Svjetski dan nepušenja

U Virovitičko-podravskoj županiji već se dulji niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo ”Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije uz podršku Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije. Tako je i ove godine Svjetski dan nepušenja u Virovitičko-podravskoj županiji ponovno biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom ”Udahni život zdravim plućima”.

Dio aktivnosti, koje povodom Svjetskog dana nepušenja provodi Zavod za javno zdravstvo ”Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, odvio se danas (subota) u prostoru Industrijsko-obrtničke škole Slatina. Naime, danas je tamo održan šahovski turnir, a svojim dolaskom i dijeljenjem promotivnih materijala o prednostima nepušenja, štetnosti pušenja i mogućnostima uključivanja u škole nepušenja, događaj su uveličali članovi Kluba za ekspedicionizam i sport iz Virovitice. Iako se KEKS-ovci zbog kišnog vremena nisu dovezli iz Virovitice biciklima, kako je planirano, već automobilima, ipak su dali svoj obol u promicanju zdravlja i prednostima nepušenja.

Prema riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ”Sveti Rok” VPŽ dr. Miroslava Venusa, u drugom će dijelu ove javnozdravstvene akcije, i to na sam Svjetski dan nepušenja u utorak, 31. svibnja, u Virovitici na Trgu bana Josipa Jelačića u vremenu od 10 do 12 sati biti postavljen štand na kojemu će predstavnici Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo ”Sveti Rok” zainteresiranim građanima objašnjavati rizike pušenja i prednosti nepušenja za zdravlje, posebnim uređajem mjeriti rizik od pušenja (razinu ugljikovog monoksida u izdahu), a tom će im prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni i informativni leci o štetnosti pušenja i prednostima nepušenja te o mogućnosti uključivanja u škole nepušenja.

– Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i zdravim aktivnostima te potaknuti pušače na prestanak pušenja, pa su svi pozvani da daju doprinos ovome cilju i tako osvijeste važnost skrbi o vlastitom zdravlju – objasnio je dr. Venus.

Na otvorenom brzopoteznom šahovskom turniru natjecali su se šahisti iz pet županija, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske. Glavni sudac turnira bio je sudio Miroslav Tot, predsjednik Šahovskog saveza Virovitičko-podravske županije.

POREDAK

1. Zvjezdan Grandić
2. Rajna Šargač
3. Marijan Špoljar
4. Ivan Lijović
5. Božo Drmić
6. Zdenko Friedrich
7. Miodrag Beneš
8. Alojz Macarol
9. Damir mezak
10. Milan Čubelić
11. Vlado Pucan
12. Zlatko Ivanić
13. Matija Kunce
14. Mile Bićanić
15. Ante Sesar
16. Davor Kršćanski
17. Vinko Plaskur
18. Marijan Kanjković
19. Tomislav Frajfogel
20. Piljo Tutić
21. Franjo Korenički
22. Anto Gazilj
23. Frane Šabić
24. Ivan Jadek
25. Siniša Vranjković
26. Nikola Ostojić

Riječi dobrodošlice svima koji su danas u Slatini sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana nepušenja uputio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, a pozdravili su ih i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ”Sveti Rok” VPŽ dr. Miroslav Venus, predsjednik Šahovskog kluba Slatina Antun Srbić, te ravnatelj IOŠ Slatina Mladen Graovac i koordinator akcije i voditelj Djelatnosti javnog zdravstva ”Sveti Rok” dr. Miodrag Beneš.

(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli, M. Tot)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content