U subotu TIKfest “Festival oživljene povijesti i gastronomije”: Šetnja kompleksom dvorca Tikveš s nadvojvotkinjom Von Habsburg

Kompleks dvorca Tikveš u subotu 7. svibnja pretvorit će se u prvi festival oživljene povijesti i gastronomije – TIKfest. Uz bogatu gastronomsku ponudu festivala, posjetitelje očekuju besplatna interpretativna šetnja kompleksom dvorca Tikveš predvođena nadvojvotkinjom Von Habsburg (Nikolina Baškarad) kao i brojne druge radionice te izložbe vezane za oživljenu povijest i baranjsku gastronomiju.

Naime, projekt Transdanube Travel Stories za cilj ima podržati održivi razvoj turizma na lokalitetima uz Dunav, a najavljeni festival je dio tog velikog projekta. Osmišljen je bogati program koji će, od 10 do 19 sati, sudionike i posjetitelje vratiti u davnu povijest. Program festivala sastoji se od tri dijela.

Prvi dio – Rimljani na Dunavu, počinje u 10 sati interpretativnom šetnjom kompleksom dvorca Tikveš, a šetnju će voditi nadvojvotkinja Von Habsburg (Nikolina Baškarad). Poseban dio prvog dijela programa zasigurno je prezentacija rimske legije VI Herculia i borba posjetitelja s Legionarima (Red čuvara Grada Zagreba) u 10:55 sati. Besplatni autobus od Tikveša do Osijeka kreće u 12:30 sati.

Drugi dio programa festivala su Baranjski alasi, a početak je od 13:30 sati. Za sve ljubitelje ribolova od 14:15 sati održati će se prezentacija tradicijskih ribolovnih alata u suradnji s Društvom za tradicijski ribolov u Kopačkom ritu. Kako naučiti pripremiti šarana na rašljama? Mnogi će imati priliku saznati na radionici koja će se održati u 14:30 sati. Besplatni autobus iz Tikveša za Osijek kreće u 15:45 sati.

I treći dio programa – Plemići i pučani u Tikvešu počinje od 16:45 sati kada će se odvijati radionica za djecu – Rimski vojni tabor. Edukativna radionica: Grb moje obitelji – likovna radionica na temu zastava i grbova kreće u 17 sati, a pola sata kasnije i prezentacija mode visokog građanstva sredine 19. stoljeća. Od 18:45 sati kreće besplatni autobus iz Tikveša za Osijek, a službeni kraj festivala je u 19 sati.

Treba još naglasiti kako ulazak na festival nije moguć osobnim automobilom. Oni odvažniji mogu krenuti biciklom do Tikveša, a za sve ostale bit će organizirani besplatni autobusi kod prijemnog centra Kopački rit do kojeg svi koji žele mogu doći osobnim automobilom. Polazak je moguć i iz Osijeka sa stajališta pored mosta Franje Tuđmana, a za što je potrebna registracija. (www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content