U Virovitici održan 1. Dječji festival domoljubnih pjesama: Prva mjesta osvojile Sara Zeba i Kristina Mihelčić

U povodu 30. obljetnice Hvidre u suorganizaciji Hvidre Virovitica i Grada Virovitice danas (petak) je na šetnici ispred virovitičke Gimnazije Petra Preradovića održan 1. Dječji festival domoljubnih pjesama.

Predsjednik virovitičke Hvidre Mirko Poljanac nije krio svoje zadovoljstvo ovim festivalom koji se prvi put održava u Virovitici.

– U povodu 30. rođendana Hvidre darovali smo gradu 1. Dječji festival domoljubnih pjesama, što je inače nastavak onoga što mi radimo godinama sa svim osnovnim školama u gradu Virovitici i općinama Pitomači, Špišić Bukovici, Lukaču, Gradini i Suhopolju. Dvije godine smo se tekstualno bavili ovom tematikom, treće godine je bio zastupljen likovni izričaj, a ove četvrte godine idemo s glazbom. Sve škole, njih osam, rado su se odazvale našem pozivu. Mogu odmah i najaviti da ćemo iduće godine raspisati natječaj na razini županije na koji se mogu javiti sve škole s autorskom pjesmom domoljubnog sadržaja – rekao je M. Poljanac.

WhatsApp Image 2022 05 20 at 20.48.36 3 1

Pun hvale za ovaj događaj bio je i direktor festivala Damir Mihaljević, ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Virovitica.

– Glazbena škola je uvijek bila suradnik svih udruga, tako i Hvidre, pogotovo zahvaljujući Mirku Poljancu koji to vrlo kvalitetno radi i potiče svijest domoljublja. Mi u Virovitici gajimo tradiciju hrvatske glazbe, volimo da djeca pjevaju i budu radosna, a danas ona to i jesu. Odlična su u izvedbama naših hrvatskih pjesama i to treba čuvati. Imamo prekrasnu budućnost pred sobom, a pjesme su samo jedan dio motivacijske „injekcije” za budućnost djece i budućih naraštaja – istaknuo je D. Mihaljević.

Prije samog početka glazbenih izvedbi, koje je publika nestrpljivo čekala, riječi ohrabrenja mladim pjevačima uputili su i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Na velikoj pozornici pred mnoštvom okupljenih i uz pratnju Gašo benda 13 osnovnoškolaca oduševilo je svojim izvedbama popularnih hrvatskih pjesama s domoljubnom tematikom, a onima najboljima na kraju su dodijeljene i nagrade.
Mladi talentirani pjevači natjecali su se u dvije dobne skupine, od 1. do 4. razreda te od 5. do 8. razreda.

WhatsApp-Image-2022-05-20-at-20.48.36

Prvo su oni mlađeg uzrasta – Luka Borić iz OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, Marta Kovačević iz OŠ Vladimir Nazor Virovitica, Tara Maras iz OŠ Suhopolje, Sara Zeba iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica i Matea Žeravica iz OŠ Gradina – pokazali svoje zavidne pjevačke vještine oduševljenoj publici, a poton su na pozornicu izašli pjevači starije dobne skupine – Leticija Blažičević iz Katoličke osnovne škole Virovitica, Lea Borić iz OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, Tea Jemić iz OŠ Vladimir Nazor Virovitica, Leona Matovina iz OŠ Suhopolje, Kristina Mihelčić iz OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica, Fabijan Pejić i Petra Topić iz OŠ I. G. Kovačića Gornje Bazje te Ema Živko iz OŠ Petra Preradovića Pitomača.

Glazbene izvedbe osnovnoškolskih pjevača ocjenjivao je stručni žiri koji su činili mlada virovitička pjevačica Julija Tomljanović, osječki glazbenik Igor Delač i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac. Čuvši sve izvedbe žiri je podijelio ocjene izvođačima, a nakon toga je uslijedilo svečano proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

U kategoriji od 1. do 4. razreda treće mjesto i poklon-bon od 500 kuna osvojila je Tara Maras sa svojom izvedbom „Bože, čuvaj Hrvatsku”, drugo mjesto i 1000 kuna osvojila je Marta Kovačević i njena izvedba „Oj ti vilo Velebita”, a prvo mjesto i laptop u vrijednosti 5000 kuna osvojila je Sara Zeba koja je otpjevala „Don’t ever cry”.

WhatsApp Image 2022 05 20 at 20.48.40 3 1

U kategoriji od 5. do 8. razreda treće mjesto i novčana nagrada od 500 kuna pripali su Fabijanu Pejiću koji je otpjevao „Vrijedilo je”, drugo mjesto i 1000 kuna Emi Živko i skladbi „Zemlja dide mog”, a prvo mjesto i nagradu laptop odnijela je Kristina Mihelčić s izvedbom „Stop the war in Croatia”.

WhatsApp Image 2022 05 20 at 20.48.41 1 1

Nagrade nisu zaobišle nikoga. Poklon-bonove od 200 kuna i zahvalnice za sudjelovanje dobili su svi sudionici ovog festivala koji se prvi put održao u Virovitici, a posebno priznanje dobio je ravnatelj Glazbene škole “Jan Vlašimsky” Damir Mihaljević.

Kako je bilo na 1. Dječjem festivalu domoljubnih pjesama u Virovitici, možete pogledati u našoj fotogaleriji.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content