U Virovitici održana tribina “Uvijek i sve za Hrvatsku” u povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica danas (srijeda) održana je tribina “Uvijek i sve za Hrvatsku” u povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice. 

Tribinu je organizirala Akademska zajednica HDZ-a “Dr. Ante Starčević” Virovitičko-podravske županije. Prema riječima predsjednice Akademske zajednice, saborske zastupnice Vesne Bedeković, tribina je organizirana nakon velikog prošlotjednog znanstveno-stručnog skupa u Zagrebu održanog u povodu 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, a u Virovitici je održana zbog uloge koju je virovitički kraj imao u Domovinskom ratu, ali i počecima stvaranja HDZ-a.

– Cilj tribine je bio promisliti život, djelo i nasljeđe dr. Franje Tuđmana iz dvije perspektive, prva je promišljanje njegovog života i njegovog djela gledana okom njegovih suvremenika koji su s njim živjeli dio života i bili njegovi suradnici, a druga, značajno bitna perspektiva je ona znanstvena, gdje smo djelo i nasljeđe dr. Franje Tuđmana htjeli promisliti u smislu povijesne i znanstvene valorizacije gledane iz aspekta povijesne znanosti – rekla je Bedeković te dodala da je riječ o vrlo kompleksnoj ličnosti.

– Riječ je o čovjeku koji je bio povjesničar, znanstvenik, akademik, redoviti član Hrvatske akademije za znanost i umjetnost, vojnik, strateg, vojskovođa, političar, državnik i diplomat koji je svoju viziju pretvorio u stvarnost. Njegova vizija bila je Hrvatska kakvu danas imamo. Suverena, demokratska, slobodna, ravnopravna članica europske obitelji i članica NATO-a. Put do tog cilja i do danas bio je vrlo trnovit i težak i zahtijevao je iznimne političke i državničke vještine, a iznad svega taj put zahtijevao je ljubav prema svom narodu i ljubav prema svojoj domovini – istaknula je Bedeković.

Sve prisutne na samome početku pozdravili su, kao domaćin, ravnatelj virovitičke knjižnice Robert Fritz i predsjednik ŽO HDZ-a i župan Virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Čast mi je da nakon veličanstvenog znanstvenog skupa i obljetnice u Zagrebu imamo priliku ovdje u Virovitici čuti sve one relevantne činjenice iz povijesti, ali i neke crtice o dr. Franji Tuđmanu koje možda do sada nismo čuli. Hvala Akademskoj zajednici “Dr. Ante Starčević” Virovitičko-podravske županije na organizaciji ove tribine o dr. Tuđmanu, čovjeku koji je dijelio sudbinu svog naroda, koji je imao veliku viziju i krenuo s inicijativom u stvaranje neovisne, slobodne države Hrvatske – rekao je Andrović.

Na tribini, povjesničar Ivica Miškulin govorio je o životu, djelu i nasljeđu dr. Franje Tuđmana. O prvom hrvatskom predsjedniku, iz perspektive njegovih suradnika, govorili su potpredsjednica HDZ-a i saborska zastupnica Zdravka Bušić, kao dugogodišnja savjetnica i pročelnica Ureda predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, a koja je govorila o njegovim vezama s hrvatskim intelektualcima i Hrvatima u iseljeništvu od samih početaka do stvaranja hrvatske države, te Stjepan Adanić, brigadni general HV-a i bliski suradnik dr. Franje Tuđmana koji je govorio o njegovoj ulozi u Domovinskom ratu i stvaranju hrvatske države.

Tribini su, između ostalih, predsjednik GO HDZ-a i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik ŽO Zajednice branitelja HDZ-a Zvonko Kožnjak, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Marko Teskera, predsjednik Mladeži HDZ-a VPŽ Mato Krizmanić,  predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić, načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, dekan Veleučilišta u Virovitici Dejan Tubić…

(www.icv.hr, mp; Foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content