U virovitičkoj Knjižnici i čitaonici predstavljen pjesnički prvijenac Jasmine Stanimirović

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (četvrtak) održano je predstavljanje zbirke poezije „Rođena da volim“ Jasmine Stanimirović.

Moderatorica večeri, pozdravila okupljene, viša knjižničarka i voditeljica Stručno-znanstvenog odjela Mirjana Kotromanović, koja je također i bila moderatorica ove književne večeri, ušla je u ugodan razgovor s autoricom koja je otkrila kako, s obzirom da joj je knjiga „Rođena da volim“ prvo literarno izdanje, ima malu tremu.

Tako je publika saznala da je Jasmina Stanimirović rođena u Virovitici, u kojoj se i školovala, te se nakon Domovinskog rata preselila u Turanovac, za koji kaže da joj je najljepše mjesto na svijetu. Pisati je počela u djetinjstvu, a prvi slušatelji njenih pjesama su bili, kako otkriva, radnici na traktorskoj prikolici, s kojima je išla raditi u polje i u plastenike.

– Posebno mi je lijepo na mome selu. To što imamo na selu, nema u gradu. Volim cvijeće, imam svoj raj na zemlji – uvid u svoj život dala je J. Stanimirović, koja, osim što piše poeziju, vodi vrlo aktivan umirovljenički život.

WhatsApp-Image-2022-05-13-at-09.13.23-3

S obzirom da je članica mnogih udruga i kulturnih društava, voli društvo, pjesmu i ples, nije teško zaključiti da ova zavičajna autorica voli život, na koji se, između ostalog, i naslov knjige odnosi.

– U mladosti sam bila u literarnoj grupi, ali to je sve bilo „zatočeno“ u meni. Sada je izbilo van i hvala Bogu da je. Ponekad ustanovim da sam nova osoba, ponovno rođena. Zato se moja knjiga i zove „Rođena da volim“. Nije samo ljubav u pitanju, treba voljeti i život. Kakav je, takav je, tvoj je i treba ga voljeti – ističe Jasmina Stanimirović i dodaje da nikada nije kasno za ostvariti svoje snove, za što je ona inspirativan primjer.

– Ako itko ikada ima nekakve snove, godine nisu razlog da se oni ne ostvare. Godine su samo broj. Uskoro ću navršiti 60 godina i moj prvijenac je tu, nadam se da će biti još knjiga, materijala ima, samo da uspijem to sažeti u knjige – rekla je J. Stanimirović, izazvavši pljesak od publike, među kojom su bili i članovi udruga i kulturnih društava kojih je i sama članica.

Osim u poeziji ove rođene Virovitičanke, koju su, osim nje same, čitale profesorica hrvatskog jezika Marija Karacsonyi i učenica 2. razreda Katoličke klasične gimnazije Lana Balogović, posjetitelji su mogli vidjeti i slikarska djela ove svestrane umjetnice.

Također, svojim izvedbama večer su glazbeno začinili Marko Raič na saksofonu i Patrik Radmanić na basu.

(www.icv.hr, eat; foto: E. Aragović Turkalj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content