Udruga MaDi Osijek 14. svibnja obilježava Hrvatski dan dijabetesa: Biciklistička ruta vozit će se od Osijeka preko Virovitice pa sve do Zagreba

Udruga MaDi Osijek 14. svibnja obilježava Hrvatski dan dijabetesa. Kako bi educirali širu javnost i razbili predrasude o dijabetesu, taj dan vozit će biciklističku rutu od Osijeka do Zagreba. Uz veterane Domovinskog, koji su im pružili veliku podršku i vozit će bicikle za njih, pridružio im se i Zvonimir Jelinić, profesionalni biciklist kojemu je autoimuni dijabetes tipa 1 dijagnosticiran u ranom djetinjstvu, a vozio je bicikl za Team Novo Nordisk Development.

Pridružit će im se i Dragan Franjković, svjetski prvak u Kickboxingu te voditelj Sportske akademije koji također ima dijabetes. Kao liječnik u pratnji pridružit će se i doktor Ivan Andrašević koji i sam ima dijabetes te svakodnevno pomiče granice, što u sportskom smislu, što u svakodnevnom životu, dovodeći svoju glukoregulaciju do savršenstva.

Uz bicikliste u pratnji bi bio kombi u kojem bi se nalazili predstavnici Udruge MaDi, liječnik i medicinska sestra, a njihov cilj je obilježavanje Hrvatskog dana dijabetesa te prikupljanje sredstava za organizaciju Dijabetičkog kampa za djecu na moru uz edukacije, predavanja i radionice koje će održati liječnici i medicinske sestre, psiholozi i nutricionisti.

– Krenulo bi se iz Osijeka 14. svibnja, a stajalo bi se u Našicama, Virovitici, Koprivnici i Zagreb. U svakom gradu prezentirao bi se rad Udruge te dijelili proizvodi Jamnice i slikovnica Šećer, a medicinske sestre mjerile bi glukozu u krvi svim zainteresiranima. Na taj način šira javnost bila bi educirana o dijabetesu te pružanju prve pomoći kod hipoglikemije i hiperglikemije. Ciljevi projekta su prihvaćanje dijagnoze autoimunog dijabetesa tipa 1, osamostaljivanje djece i prilagodba dijabetesa svakodnevnom životu, psihološka pomoć djeci i roditeljima te senzibiliziranje javnost povodom obilježavanja Hrvatskog dana dijabetesa, razbijanje predrasuda o dijabetesu te upoznavanje mladih ljudi koji žive s dijabetesom te rade i aktivno funkcioniraju u društvu bez obzira na dijagnozu – istaknuli su.

S obzirom da je put naporan za bicikliste, a i da bi se u Zagreb stiglo za vrijeme dana,
prespavat će se u Virovitici te će se vožnja nastaviti drugi dan ujutro.

– U Zagrebu bi nas dočekali prijatelji iz zagrebačkog dijabetičkog društva, a za sve one kojima bi ovaj put bio naporan, Udruga MaDi organizirala je i virtualnu utrku u tjednu u kojem obilježavamo Hrvatski dan dijabetesa. Od 9. do 15. svibnja svi zainteresirani mogu trčati, šetati, voziti bicikl u svom gradu te na taj način donirati sredstva za Udrugu malih dijabetičara MaDi Osijek. Krug za dijabetes za zdravlje i sport – poručili su iz Udruge.

(www.icv.hr, Udruga MaDi Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content