Urološki dani u Osijeku: Glavne teme transplantacija bubrega, andrologija, laparoskopija, urolitijaza te prevencija i rano otkrivanje malignih bolesti

Na tradicionalnim 14. Osječkim urološkim danima i 6. Sekciji medicinskih sestara i tehničara urologije, održanim u Osijeku, okupili su se brojni predavači i ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Trodnevni skup održan je u organizaciji Zavoda za urologiju KBC Osijek, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za urolitijazu, Medicinskog fakulteta Osijek, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Osijek, Hrvatskog urološkog društva, Hrvatskog androloškog društva, Hrvatskog društva za urološku onkologiju, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za urološku onkologiju i Udruge Pro Futuro Osijek.

Na simpoziju su iznesene znanstvene i stručne spoznaje, te slučajevi iz svakodnevne urološke prakse i srodnih medicinskih grana. Skupu je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– Nakon pandemije konačno se možemo okupiti u dvorani bez mjera s kojima smo živjeli protekle dvije godine, na čemu čestitam organizatorima, posebno jer su uspjeli organizirati simpozij s međunarodnim karakterom. Kongresni turizam važna je turistička grana u našoj županiji, a konačno se stvaraju pretpostavke za jači iskorak i u tom smislu, posebno nakon prestanka pandemije i neprestanog obogaćivanja turističkih sadržaja diljem Osječko-baranjske županije – kazao je Lukić.

Predsjednik Organizacijskog odbora, doctor Oliver Pavlović naglasio je kako su glavne teme ovogodišnjeg simpozija bile transplantacija bubrega, andrologija, laparoskopija, urolitijaza te prevencija i rano otkrivanje malignih bolesti.

– Izuzetno sam ponosan i sretan što smo se ove godine nakon svih pandemijskih mjera mogli okupiti uživo i razmijeniti vrijedna iskustva. Predavači su došli iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, a bilo je oko 200 sudionika. Uz 14. Osječke urološke dane održana je i 6. Sekcija medicinskih sestara i tehničara urologije kojima čestitam Međunarodni dan sestrinstva i ujedno im se zahvaljujem na obolu koje su dali tijekom pandemije. Što se tiče osječke urologije, mi smo izuzetno zadovoljni smjerom u kojem idemo, slijedimo europske smjernice i trudimo se da pacijent dobije europsku uslugu što se tiče liječenja uroloških bolesti – rekao je Pavlović.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content