HSPD sazvao konferenciju za medije vezano uz tumačenje zakonskih propisa oko pogrebničke djelatnosti

Siniša Prpić, predsjednik Hrvatske stranke pravne države i virovitički gradski vijećnik održao je danas (srijeda) ispred pogrebnog poduzeća Lira konferenciju za medije. Na njoj je govorio o tumačenju zakonskih propisa vezanih uz pogrebničku djelatnost, a zbog kojih od jučer u Zagrebu glađu štrajka virovitički obrtnik, vlasnik poduzeća Lira Mario Kolarević, kojemu je dao podršku “u borbi za ostvarenje svojih radničkih prava”.

M. Kolarević, naime, između ostalog, štrajkom glađu upozorava kako je godinama nelojalno pritisnut od konkurencije, virovitičke tvrtke Flora, a koja ga za obavljanje djelatnosti traži ovjerenu punomoć naručitelja, zbog čega je stavljen u neravnopravan položaj. Flora tako godinama drži monopol nad njim, upozorio je Prpić. 

-Vlasnik tvrtke Lira M. Kolarević ispred Ministarstva gospodarstva od jučer štrajka glađu, gotovo da je na rubu živaca i da bi mu trebala psihološka pomoć u ovoj situaciji, a sve samo zbog toga što su on i njegova firma sustavno gušeni od konkurentske tvrtke, gradske tvrtke Flora – rekao je Prpić.

Medijima je pritom podijelio dokument Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, od 14. travnja ove godine. U njemu je tvrtki Flora d.o.o. iz Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt odgovoreno na pitanje vezano uz tumačenje pogrebničke djelatnosti, konkretno je li pogrebniku potrebna ovjerena punomoć za obavljanje posla. 

Citirajući dijelove dokumenta, Prpić je naglasio kako u dokumentu Ministarstva jasno stoji da “organizacija pogreba ili ispraćaja uključuje i termin pogreba i ispraćaja kojeg ugovara pogrebnik temeljem prethodno navedene pisane punomoći, a komunalno društvo koje upravlja grobljem, daje raspoložive termine, pri čemu ne može tražiti ovjerenu punomoć niti dolazak naručitelja usluge jer pogrebnik nastupa u ime i za račun naručitelja”.

-Dakle, jasno je da ovjerena punomoć nije potrebna. Štoviše, u tim trenutcima, kad je kod čovjeka prisutna najveća bol, on je prisiljen dodatno birokratski rješavati papire. Na ovaj način se ova firma guši, čuo sam da je troje ljudi otpušteno unatrag mjesec dana, što ne služi nikome na čast – rekao je Prpić. (www.icv.hr, mlo)  

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content