Na radionici “Kiparim Meštrovića” u virovitičkom muzeju kreativne sudionice izradile minijaturne reprodukcije Meštrovićevih djela

U Gradskom muzeju Virovitica jučer (utorak) je održana muzejska akcija pod nazivom „Kiparim Meštrovića“ koja je usko povezana s izložbom “Ivan Meštrović-Portreti suvremenica i suvremenika” koja se trenutno nalazi u virovitičkom muzeju. Tako je pet kreativnih sudionica imalo priliku sudjelovati u kiparskoj radionici te naučiti ponešto o modeliranju, nastanku skulptura i kiparskom oblikovanju portreta. Kroz cijelu priču o Meštrovićevim različitim pristupima izradi skulptura vodila ih je muzejska pedagoginja Anja Brabec Žeravica.

– Radionicu je obilježila jedna jedinstvena tema – PORTRET – kojega su sudionice na posljetku i izradile promatrajući izabrano Meštrovićevo djelo. Svaka skulptura koju su, uz vodstvo muzejske pedagoginje sudionice izradile, omogućila je novi način povezivanja s umjetničkim djelom, razumijevanjem istog te empirijskim doživljajem koji pruža samo istraživanje procesa izrade u materijalu bliskom svakom kiparu, pa tako i Meštroviću – ističu iz Muzeja.

Radionica je za zadatak imala osvijestiti načine kojima se do promatrača može doprijeti osim pukog promatranja likovnog djela, ističu.

– Kako načinjene minijaturne reprodukcije Meštrovićevih djela nastale na ovoj radionici ne bi ostale zaboravljene, svaka će sudionica svoj uradak preuzeti nakon dugotrajnog sušenja i pečenja te imati svojevrstan suvenir s ove izvrsne izložbe koju nikako ne treba propustiti vidjeti – dodali su.

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content