Najveća mirovna štafetna utrka prolazi kroz Osijek u četvrtak, 23. lipnja: U Utrci mira i slavonski maratonci

U četvrtak, 23. lipnja u 12,30 sati u Zimsku luku u Osijeku stižu trkači tradicionalne Utrke mira (Peace Run) , najveće mirovne štafetne utrke na svijetu, koja se održava svake godine i ima za cilj promicanje međunarodnog prijateljstva i razumijevanja.

Trkači, putujući kroz više od 150 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze.

Utrku mira je utemeljio Sri Chinmoy 1987. godine, a u Hrvatskoj se održava od 1989. godine.

-Poruka Utrke Mira je vrlo jednostavna: ako možemo trčati zajedno u miru i skladu, tada možemo zajedno živjeti u miru i prijateljstvu! Svatko od nas može promijeniti svijet – dajući živući primjer drugima i čineći simbolično prvi korak! U tom duhu možemo trčati sa bakljom, prenijeti je par kilometara ili je samo primiti i dati dalje – svaki korak se računa- kažu u GSSR-a “Sport za sve” iz Osijeka.

Organizatori dočeka utrke, uz Gradski savez za sportsku rekreaciju “Sport za sve” Osijek, su Maraton klub Hrvatski sokol čiji će se članovi pridružiti utrci na izlasku iz grada te Plesni studio Shain čiji će najmlađi članovi pozdraviti trkače plesnom točkom te sudjelovati u programu koji su za njih pripremili sudionici utrke.

Sudionike utrke će u ime Grada Osijeka pozdraviti proslavljeni osječki gimnastičar i djelatnik Odsjeka za sport Robert Seligman.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content