Orao štekavac koji je pronađen uz obalu Drave nakon 10 dana oporavka u Posjetiteljskom centru Dravska priča vraćen u prirodu

U petak 3. lipnja u večernjim satima djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije zaprimili su orla štekavca (Haliaeetus albicilla), kojega su stanovnici pronašli nedaleko od naselja Novi Gradac uz obalu rijeke Drave. Budući da je orao bio iscrpljen i dezorijentiran, zadržan je na oporavku u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima.

Nakon 10 dana oporavka i poboljšanja stanja, ovoga tjedna orao štekavac je prstenovan i vraćen u svoje prirodno stanište uz rijeku Dravu u području Novog Graca.

Orao štekavac je prema Crvenom popisu ptica Hrvatske osjetljiva (VU) vrsta, a populacija u Republici Hrvatskoj se procjenjuje na 150 parova, pa je ovo vraćanje u prirodu od velike važnosti za održavanje stabilne populacije najvećeg europskog orla, čemu sigurno pridonosi i ova akcija Javne ustanove i stanovnika naše županije.

(virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content