Samouslužni aparat na Gradskom odlagalištu pravi hit: Jednostavnije i bez gužve riješimo pitanje ambalaže

Prošlo je nešto više od dva tjedna otkako građani mogu na novom samouslužnom aparatu na Gradskom odlagalištu predati plastične i staklene boce te limenke iz sustava povratne ambalaže. Do tada se ta ambalaža predavala ručno, prebrojavali su je djelatnici na licu mjesta, što je bio i posao, ali i značilo veće čekanje, pa je ovaj sustav obradovao građane koji sada mogu jednostavnije i brže predati svoju ambalažu.

ambalaza 3

Kako kaže voditelj odlagališta Marko Andrašević, sam proces je jednostavan. Aparat može primiti do najviše 80 komada ambalaže (plastične boce, limenke, staklene boce). Nakon predaje građani preuzimaju listić i nekoliko koraka dalje na blagajni ostvare isplatu.
– Naši sugrađani su ovaj sustav zaista prepoznali kao jednostavnije i brže rješenje, samostalno ubacuju ambalažu iz povratne naknade. U slučaju da nešto ‘zapne’, stroj se prepuni ili im je potrebna pomoć kod prve predaje, naši djelatnici će im u svemu pomoći – ističe M. Andrašević. Dodaje kako je aparat na raspolaganju svaki radni dan od 7 do 18 sati.

SMANJUJE VOLUMEN

Osim što ubrzava proces predaje, novi aparat osigurava i lakši transport te smanjuje veću količinu same ambalaže te vrste, objašnjava Tomislav Uzel, voditelj Odjela za sakupljanje papira, stakla i ambalaže u virovitičkoj tvrtki Flora Vtc d.o.o.

ambalaza 1

– Zahvaljujući ovom uređaju koji smanjuje volumen predane ambalaže, s jednim kamionom sada možemo prevesti veću količinu. Prije je u jednu vreću stalo 200 plastičnih boca, sada ih stane 400. Staklo je ostalo istog volumena i u jednu vreću stane oko 40 komada. Najveća razlika odnosi se pak na limenke – dok je po starom sustavu u jednu vreću stalo njih 400, sada, nakon što prođu ovaj moderan uređaj, u jednu vreću stane njih čak tisuću – napominje T. Uzel.

ambalaza 2

Da je nakon Reciklažnog dvorišta na koje se već dovozi stari tekstil i tkanina, željezo iz domaćinstva, staklo i trava iz dvorišta novi aparat za povratnu ambalažu dobar potez, kažu nam i Virovitičani koje smo zatekli pred aparatom.

– Jednostavno, samo ubaciš, sačekaš listić i preuzmeš novac. Nema čekanja na prebrojavanje, nema gužvi. Nadam se da će tako biti i dalje – ističe Josip Predragović.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content