“Stvaramo izvan okvira” Učenici PŠ Cabuna ugostili ICV: Mlade novinarske nade kriju se u mnogima od njih

Bilo je pitanja, ozbiljnosti i razmišljanja, ali i smijeha danas (srijeda) u Područnoj školi Cabuna (matična OŠ Suhopolje), gdje su učenici, njih dvadesetak te učitelji Marijana Bijuk, Josip Božo i Ivana Kolomaz ugostili novinare Informativnog centra Virovitica.

Učenici inače marljivo rade u svom projektnom tjednu pod nazivom “Stvaramo izvan okvira”. Nakon djelatnika HMP-a, na red za predstaviti svoje zanimanje i ono što rade tako je danas pao i na novinare.

viber slika hitna

Novinarka i urednica Marija Lovrenc odgovarala je pritom na pitanja učenika o tome kako se stvaraju vijesti, kako novinari dolaze do informacija o događaju, kako se provjeravaju vijesti i razlikuje istina od lažnih informacija, koliko je vremena potrebno za napisati jedan članak, kako se rade novine. Učenike je zanimao i radio kao medij, a novinarima su otkrili i kako vide sipkera, što misle o eteru i drugo kroz vlastiti jingle koji su osmislili i snimili uz pomoć učitelja.

Budući da su saznali da novinar treba puno toga čitati i da je čitanje važno, otkrili su kako vole čitati baš sve – od lektire pa do članaka u crnoj kronici u novinama i na portalima.

Da se među njima već sada otkrivaju pravi talenti, novinari su otkrili u ovom kratkom, ali ispunjenom i ugodnom razgovoru koji je rezulturao i pravim radijskim intervjuom u kojoj su mikrofon držali, naravno, učenici, a novinari ovaj put bili u ulozi izvora.

viber slika 2022 06 15 11 24 32 600
foto: PŠ Cabuna

-Svaki posjet školama iznova nas podsjeti kako i najmlađi puno čitaju, kako budno prate sve što se oko njih događa, kako sve upijaju što vide i čuju na televiziji, radiju, portalima, u novinama i na društvenim mrežama. Sve te informacije analiziraju, o njima promišljaju i dijele ih sa roditeljima, obitelji, prijateljima. Oni su mali ljudi koji već danas imaju svoj stav, znaju što ih zanima i kako doći do informacije koju žele.

Zato je danas odgovornost medija u kontekstu njihove sigurnosti, edukacije, informiranosti i zabave veća nego ikad. Njihova otvorenost, iskrena zainteresiranost za novinarski posao i zvanje u svim segmetima nas je oduševila. Hvala učiteljima na pozivu te učenicima na predivnom susretu i mnoštvu zanimljivih pitanja. Nadamo se da ćemo već slijedeće školske godine imati priliku uzvratiti im gostoprimstvo gostovanjem na ICV-u, kako bi u studiju i redakciji mogli dobiti odgovor na sva ona pitanja za koja je danas vremena bilo premalo – poručili su ICV-ovci. (www.icv.hr, foto: PŠ Cabuna)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content