Volite krimiće? Pročitajte one prijavljene na natječaj “Kristalna pepeljara”

Peteročlano povjerenstvo, u sastavu prof. dr. sc. Vinko Brešić, glumica i spisateljica Vlasta Golub, diplomirani knjižničari Ivana Vidak i Josip Strija te profesorica Marina Mađarević, odabralo je najbolje kriminalističke priče drugoga izdanja Međunarodnoga književnoga natječaja „Kristalna pepeljara“ za najbolju kratku kriminalističku priču 2021. godine koji je završen u studenom prošle godine.

Riječ je o natječaju koji drugu godinu zaredom organizira virovitički ogranak Matice hrvatske, a nosi ime po jednom od najuspješnijih djela hrvatskoga književnika Milana Nikolića, popularnoga pisca kriminalističkih romana čije je stvaralaštvo obilježilo pedesete i šezdesete godine 20. stoljeća.

Na književni natječaj pristiglo je 77 radova, što je 25 više nego godinu prije. Autori su osim iz Hrvatske, priče poslali i iz Slovenije, Nizozemske, Njemačke, Italije i Srbije.

Prvo mjesto osvojio je Marko Maras iz Zagreba s kratkom kriminalističkom pričom pod nazivom „Krvave zvijezde u Virovitici“, drugo mjesto pripalo je Anji Maksić Japundžić iz Milana za priču „Dan velikih valova“, a treće mjesto Miji Prović iz Zagreba „Dušni dan“. Četvrta odabrana priča je posebno pohvaljena, a njezin autor je Goran Radiković iz Čakovca za krim priču „Nemesis“.

Sve priče objavljene su u Zborniku koji će biti predstavljen u ponedjeljak, 20. lipnja u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica.

Online izdanje Zbornika možete pogledati OVDJE.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content