Danas je Svjetski dan čupavaca: Proslavite uz ovaj savršen recept

Popularni čupavci nisu izmišljeni u Europi, zapravo stižu s drugog kraja svijeta, daleke Australije, a nastali su nekad između 1896. i 1901. godine. Priča kaže kako su čupavci (eng. lamingtons) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su jednog dana došli iznenadni gosti i naložio je svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi bilo kakav kolač, piše Index.

S obzirom na to da tako brzo nije uspio ispeći nešto novo, iskoristio je komad francuske biskvitne torte od vanilije, umočio je u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos i poslužio. Tradicionalni lamingtoni se mogu prepoloviti pa napuniti tučenim vrhnjem ili češće marmeladom, od primjerice – jagoda.

Najveći su ispekli na Novom Zelandu

Najveći čupavac napravljen je 2020. godine na Novom Zelandu, a težio je 2770 kilograma, kao 50.000 onih normalne veličine. S trona je svrgnuo australski rekord iz 2011. godine, koji teži 2361 kg i bio je velik kao 45.000 “normalnih” čupavaca.

Tradicionalna su hrana Australije i uvijek se pripremaju na Dan Australije, i to od 1901. kada je u nacionalnim novinama izašao prvi recept. Svjetski dan čupavaca je 21. srpnja, i bila bi prava šteta ne proslaviti ga.

Sočan biskvit, ukusna tamna čokolada i mirisni kokos kombinacija su kojoj je teško reći “ne”. Upravo je zato ovo idealan kolač za cijelu obitelj – za svaku priliku. Recept za odlične čupavce dobili su od food bloggera Josipa Gavrana iz Dugog Sela koji nije odustao dok nije došao do savršenog omjera. Pogledajte ga OVDJE.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content