Dravska priča dobila nove stanovnike: Postala dom za 10 kornjača

Od proteklog tjedna, Posjetiteljski centar Dravska priča postao je dom novim stanovnicima. Iz Udruge za zaštitu životinja – AWAP kod Zaprešića transportirano je pet mužjaka i pet ženki kornjača običnih čančara.

Kornjača čančara ili obična čančara jedina je kopnena kornjača u Hrvatskoj, porijeklom iz porodice kopnica. Izuzetno je značajna i zakonom zaštićena vrsta hrvatske faune. Ova vrsta kornjače primarno voli razno bilje, a rijetko se zna dogoditi da pojede kakvog crva ili puža. Može izdržati bez hrane tjednima. Žive pojedinačno, a partnere traže samo u vrijeme parenja. Rastu vrlo sporo, ali zato imaju dugi životni vijek. Neobično je otporna te izuzetno dobro preživljava razne ozljede.

Čančara je ozbiljno ugrožena promjenama koje je čovjek izazvao u okolišu, naročito na poljoprivrednim površinama koje se obrađuju pomoću mehanizacije, ali i izlovom i prodajom na crnom tržištu. Čančare su zaštićene na nacionalnoj i internacionalnoj razini.

Prilagodba novih stanovnika na promjenu staništa, prošla je bez problema i bit će trajno zbrinuti u nastambi za kornjače u Dravskoj priči.

(www.icv.hr, virovitica-nature.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content