KUD Lipa iz Nove Bukovice nastupio na Međunarodnom folklornom festivalu u Sjevernoj Makedoniji

Kulturno-umjetničko društvo “Lipa” Nova Bukovica jedno je od dva kulturno-umjetnička društva iz Republike Hrvatske koja su sudjelovala na Međunarodnom folklornom festivalu pod nazivom “Ohridski biser” u Sjevernoj Makedoniji. Festival se je održao u gradu Ohrid od 15. do 19. srpnja u organizaciji ohridskog Ansambla za narodne pjesme i kola “Makedonka”.

– Drugi dan u Ohridu smo imali defile ulicama grada s još 15 KUD-ova od kojih je jedan bio KUD “Napredak” iz Podravskih Podgajaca. Nastupili smo pred prepunim gledalištem uz obalu Ohridskog jezera te oduševili naše domaćine svojim nastupom uz posebne ovacije svih prisutnih s narodnom Makedonskom pjesmom “Makedonsko djevojče”– kaže predsjednica KUD-a Anica Milosavljević.

20220716_212218-1Svoje Društvo, ali i mjesto te Virovitičko-podravsku županiju predstavili su spletom slavonskih pjesama i plesova, te su upoznali kulturu i folklor drugih sudionika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Turske čime su stekli nova prijateljstva. Ujedno, pobliže su upoznali i sam Ohrid te njihovu kulturu i znamenitosti.

– Obišli smo sve veće znamenitosti Ohrida: Tvrđu, Antički amfiteatar u kojem smo se predstavili s poznatim nam bećarcem našeg mjesta, te mnoštvo crkava poput crkve Svete Sofije, Svetog Jovana Kaneo i Manastir Svetog Nauma te smo vidjeli sami izvor Ohridskog jezera. Za kraj putovanja održali smo mini koncert u lokalnom kafiću za sve prisutne gdje su nam se u kolu i pjesmi pridružili svi prolaznici koje je oduševila poznata slavonska tambura naših odličnih tamburaša – kaže predsjednica Anica te dodaje kako su imali iznimnu čast biti dio ovakve manifestacije, ali i sami prijem kod dogradonačelnika Ohrida.

received_1064311541188163– Pozvani smo i na prijem kod njihovog dogradonačelnika gdje smo razmijenili poklone s domaćinima za uspomenu i pozvali ih da sam uzvrate posjet u prelijepoj nam Slavoniji. Prepuni dojmova, novih prijateljstva i uspomena koje će nam ostati za cijeli život zahvaljujemo se još jednom našoj Općini Nova Bukovica koja je prepoznala važnost ovog našeg projekta i ukazala nam povjerenje da ih predstavljamo u gradu Ohridu, kao i svima ostalima koju su na bilo koji način pomogli da se ovaj san i ostvari. Bilo je to lijep izlet kao naznaka za ulazak u sljedeću 10. godišnjicu KUD-a – za kraj dodaje predsjednica.

(www.icv.hr, ib, foto: KUD Lipa Nova Bukovica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content