KULTURNI MOZAIK Provedite ljeto uz knjigu, dobar film ili na zanimljivim radionicama u knjižnici

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora i opuštanja. Sunce, more, plaža i knjige u ruci…, tako nekako mnogi zamišljaju svoj ljetni odmor. Čitanje knjige mnogima je jedna od najdražih ljetnih aktivnosti, posebice kada je u pitanju opuštanje i bijeg u drugi svijet. Vrijeme ljetnih odmora uvijek nudi mogućnost krpanja dugova prema književnosti za sve one koji, tijekom godine, ne stižu čitati pa će čita neko lakše štivo, traži se romantika, trileri, putopisne knjige i knjige za oporavak duše, jer to opušta na najjače.

A da je puno dobrih razloga za provesti ljeto uz knjigu, ali i u našoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica koja obiluje mnoštvom zanimljivih knjiga, ali i ljetnih sadržaja u kojoj su virovitički knjižničari pripremili bogat program tijekom ljeta za sve generacije, u našem Kulturnom mozaiku otkrila je viša knjižničarka i voditeljica Stručno-znanstvenog odjela i Informacijske službe Gradske knjižnice Virovitica Mirjana Kotromanović.

PUNO DOBRIH RAZLOGA ZA PROVESTI LJETO U – KNJIŽNICI!
Bogat i raznolik program koji cijele godine vrijedni i susretljivi djelatnici Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica organiziraju za svoje sugrađane nastavlja se i tijekom ovog ljeta. Srpanjski program virovitičke knjižnice svojevrsna je uvertira u ovogodišnje Rokovo koje će se obilježiti i u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

– U suradnji Dječjeg odjela i Igraonice u srpnju smo započeli s tematskim radionicama za djecu pod nazivom „Djeca u knjižnici“. Projekt je to koji provodi voditeljica Dječjeg odjela i Igraonice Ivana Molnar zajedno sa suradnicima i koji je djelomično financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a namijenjen je predškolskoj i osnovnoškolskoj djeci, te je svojevrsni nastavak radionica stranih jezika koje smo imali ljeti. Nakon ciklusa od pet godina, ove godine su te radionice dobile „drugu dimenziju“ i tematske su – ističe M. Kotromanović te dodaje kako su teme radionica direktno povezane s čitanjem te knjigom i slikovnicama koje se na radionicama prezentiraju djeci. Također, na kraju tjedna svake radionice igrat će se razne igre i izvoditi ponavljanja kako bi sudionici usvojili naučeno.

– Prvi tjedan radionica trajao je do 7. srpnja i nazvali smo ga „Djeca u prirodi“. Tijekom pet dana djeca su učila o biljkama virovitičkog kraja, prikupljanju i recikliranju otpada, važnosti vode za život, čitat će priče i koristiti enciklopedije. Ovog tjedna, od 11. do 15. srpnja, na rasporedu je radionica „Djeca u svijetu“, pri čemu ćemo upoznati život djece diljem svijeta, njihovu kulturnu raznolikost, kako žive, koje blagdane slave, te ćemo pričati o kontinentima i građevinama svijeta – kaže M. Kotromanović te s osmijehom otkriva da će treća radionica odvesti svoje sudionike na zvjezdano putovanje.

– Od 18. do 22. srpnja „Djeca u svemiru“ putovat će Sunčevim sustavom, učiti o Mliječnom putu, teleskopima, izrađivat će se stolna maketa te učiti o Zemljinoj atmosferi. Posljednja u nizu radionica bit će u suradnji s Policijskom upravom virovitičko-podravskom, „Djeca u prometu“. Kako se djeca ponašaju kao pješaci te putnici u automobilu, prometni znakovi, kako voziti bicikl i role, sve su to teme ove radionice tijekom koje će se održati i predavanje za roditelje o tome kako biti odgovoran roditelj. Također, taj tjedan će se održati dramatizacija i predstavljanje teksta za novu slikovnicu „Nove avanture usamljene svjetiljke“ voditeljice Dječjeg odjela i Igraonice Ivane Molnar – zaključuje Mirjana Kotromanović.

LJETNE STEAM RADIONICE I IZLOŽBA „LJETNI BINGO“
Osim radionica „Djeca u knjižnici“, mlade korisnike virovitičke knjižnice očekuju još neke zanimljivosti. Osim što će se za zainteresirane za STEM područja znanosti ponedjeljkom (od 16 do 17 sati) i četvrtkom (od 10 do 11) sati organizirati ljetne radionice, u srpnju će se održavati i interaktivna izložba pod nazivom „Ljetni bingo“.

– Mladim korisnicima, odnosno tinejdžerima bit će ponuđeno osam kategorija te knjige koje ne moraju nužno biti knjige za mlade. Nakon što izaberu jednu kategoriju i jednu knjigu, na pano će korisnici upisati svoje ime i prezime, te knjigu koju su posudili. Onaj tko pročita više knjiga u tom razdoblju, dobit će simboličnu nagradu – pojasnila je Mirjana Kotromanović.

VRIJEME ZA LJUBIĆE I KRIMIĆE
Iako je srpanjski program knjižnice ponajviše usmjeren na mlade, to nikako ne znači da su oni „stariji“ zakinuti tijekom ljeta što se Gradske knjižnice i čitaonice tiče.
– Ljeti nam u knjižnicu dolazi najviše ljudi i tada se posuđuje najviše knjiga i to knjiga isključivo za razbibrigu. Dok tijekom ostatka godine čitaju popularnu psihologiju i stručne literature potrebne za dio godine u kojem rade i stvaraju, ljeto je vrijeme za odmor i romane.

Najviše se posuđuju krimići i ljubići, dokumentaristička proza… Ukoliko naši korisnici trebaju preporuku oko ljetnog štiva, uvijek mogu doći kod nas i obratiti se knjižničaru. Izdvojila bih odličnu knjigu francuske autorice Valérie Perrin „Svježa voda za cvijeće“, raskošnu priču koja nas odvodi u srce Cipra, novi roman turske spisateljice Elif Shafak “Otok nestalih stabala”, te djela domaćih autora Ivica Prtenjača „Sine, idemo kući“, Ivana Simić Bodrožić „Sinovi i kćeri“, Ivana Šojat, Zoran Ferić… – rekla je Mirjana Kotromanović.

FOTO NATJEČAJ „TVOJ VIROVITIČKI SVEMIR“
Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica objavila je i foto natječaj za najbolju fotografiju na temu „Tvoj virovitički svemir“ te pozvala sve ljubitelje knjiga, čitatelje i fotografe da mu se odazovu.
– Na natječaj se mogu uključiti svi fotografi amateri od 10 do 25 godina, sa samo jednom fotografijom. Kroz jednu fotografiju potrebno je ispričati priču što za vas znači „Tvoj virovitički svemir“. Je li to svemirsko prostranstvo, neotkriveni svjetovi i galaksije, zvijezde, planeti, tvoja soba, šuma, planina ili samo baš ”tvoj” svemir. Budite kreativni i uključite maštu! – poručila je za kraj Mirjana Kotromanović.

Fotografije šaljite u digitalnom obliku putem obrasca https://forms.gle/YCHXimRZHBNoMXku8, a natječaj traje do 31. srpnja.

Prispjele fotografije na natječaj ocijenit će žiri iz redova knjižničara Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, a najkreativniji, najmaštovitiji i najiskreniji u prikazu bit će proglašeni povodom Rokova i nagrađeni književnim poklon iznenađenjem.

KINO POD ZVIJEZDAMA U SLATINI
Osim dobre knjige može se uživati i u dobrom filmu. A za to se i ove godine pobrinulo Pučko otvoreno učilište Slatina koje je organiziralo tradicionalnu manifestaciju „Kino pod zvijezdama“.

Ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac otkrila nam je da publiku od 12. do 28. srpnja na slatinskoj ljetnoj kino pozornici očekuju brojne radionice, igrokazi, predstave, stand-upovi te filmske projekcije. Otvorenje manifestacije održat će se 12. srpnja s početkom u 20 sati, a toga dana održat će se i kreativna radionica i igraonica Društva naša djeca Slatina, lutkarski igrokaz “Mudra sova i lukava lisica” Teatra Gavran te projekcija akcijskog filma “Za smrt nema vremena”.

– I ove godine očekuje nas bogat program, a sve započinje u utorak, 12. srpnja, kreativnom radionicom i igraonicom “Na krilima mašte” Društva „Naša djeca“ Slatina u 20 sati, nakon čega će uslijediti i otvorenje Kina pod zvijezdama filmom „Za smrt nema vremena“. Tijekom devet dana manifestacije svatko će za sebe moći pronaći ponešto, ulaz je slobodan za sve, većina programa bit će na ljetnoj pozornici ispred Kina Slatina i budući da ove godine nema nikakvih mjera dobrodošli su apsolutno svi – rekla je Danijela Fabric Fabijanac.

Osim kvalitetnog programa, POU Slatina u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, Gradom Slatinom, Turističkom zajednicom Slatine, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kino mrežom, Krikom i Društvom „Naša djeca“ pripremila je i neke novitete.
– Ove nam se godine priključilo i Društvo „Naša djeca“ Slatina s kreativnim radionicama koje će trajati po 45 minuta i koje će se održavati prije kazališnih predstava, a isto tako Udruga mladih „Krik“ iz Slatine priključila se s kratkim filmovima što nam je izuzetno drago budući da i mladi, kao i svi ostali, žele sudjelovati u cijeloj ovoj manifestaciji. Već sada možemo najaviti da nam se u idućem izdanju priključiti i Glazbena škola i vjerujem kako nas očekuje puno smijeha, veselja, dobrih filmova, predstava i ostalog. Nadam se da će nam i vrijeme biti idealno, stoga pozivam sve da dođu i uživaju u svemu što smo pripremili jer bit će tu i nekih iznenađenja – zaključila je Danijela Fabric Fabijanac.
U nastavku pogledajte što su sve pripremili za vas ove godine.

(www.icv.hr, rtk)

KULTURNI MOZAIK Kino pod zvijezdama

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content