NAJLJEPŠI PARK HRVATSKE Gradski park Virovitica drugi prema izboru stručnog žirija i treći prema lajkovima

Prema glasovima stručnog žirija i građana, virovitički Gradski park osvojio je u srijedu, 6. srpnja, drugo, odnosno treće mjesto u izboru za najljepši park Hrvatske koji prvi puta provodi gradonačelnik.hr.

Stručni žiri, kojeg su činili predsjednik i potpredsjednica Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata Mario Jukić i Andrea Knez, te predstavnik gradonačelnik.hr, zaključio je da Gradski park Virovitica itekako udovoljava zadanim kriterijima te je osvojio visoko drugo mjesto. Kriteriji koje je žiri razmatrao su oblikovno rješenje (funkcionalnost i cjelovitost rješenja), izbor biljnog materijala u parku, održavanje biljnog materijala, urbana oprema (prostorni smještaj, dizajn i količina opreme), održavanje opreme, kvaliteta i količina sadržaja u parku te inovacije i nove tehnologije.

Što se glasova publike, odnosno građana tiče, virovitički Gradski park je s odličnih 2848 glasova dokazao da je od svoje obnove 2019. godine postao omiljeno mjesto Virovitičana svih uzrasta koji u njemu rado provode svoje vrijeme – prijateljskim razgovorom ili čitanjem knjige na klupi, promatranjem vodenih skokova fontane ili šetajući se.

Za titulu najljepšeg parka, natječaja čija je svrha promoviranje truda i ulaganja lokalnih vlasti u podizanje kvalitete života svojih građana, natjecalo se 27 parkova iz 18 gradova i dvije općine, a Virovitičko-podravska županija za natjecanje je nominirala tri parka. Virovitički Gradski park i Franjevački park te slatinski Park EPIcentra Sequoia sudjelovali su u „borbi lajkova“ i ocjenjivanju stručnog žirija koje je trajalo tjedan dana, od 29. lipnja do 6. srpnja.

Zadovoljstvo rezultatima izbora nije krio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin te zahvalio stručnom žiriju i svima koji su svojim „lajkom“ i glasovanjem Viroviticu pozicionirali na ovako visoko mjesto. 

Mogu samo reći da smo sretni i ponosni što smo još jednom prepoznati kako od strane struke, tako i ljudi. Svako novo priznanje nama je vjetar u leđa i poticaj za daljnje uređenje našeg grada, odnosno gradskih parkova i ulica. Naš Gradski park, zajedno s Dvorcem Pejačević u kojem se nalazi Gradski muzej koji je nedavno konkurirao za naslov europskog muzeja godine, svrstao je Viroviticu na turističku kartu Hrvatske, ali i Europe kao mjesto koje vrijedi posjetiti. Uz očuvanje kulturne baštine i ljepšu sliku grada, obnovom našeg parka i dvorca dobili smo novo mjesto okupljanja svih generacija. Danas je to mjesto gdje se djeca zadovoljno igraju u parku, a ljudi idu u večernje šetnje i upravo to mi je jedan od dražih prizora – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content